Amerikai típusú önéletrajz

Ilyen egy ütős Amerikai típusú önéletrajz

 

Mitől lesz jó egy amerikai típusú önéletrajz?

Biztosan te is gondolkoztál már azon, hogy mit kellene beleírni az önéletrajzodba ahhoz, hogy te legyél a munkáltatónál a sikeres befutó. Sokszor túl gondoljuk az egészet, pedig ha néhány dologra figyelünk, akkor könnyen behívhatnak bennünket egy állásinterjúra. A titka, hogy cégre szabott önéletrajzot készítsünk és a következőkre tegyük a hangsúlyt.

Legyen célkitűzésed

Nagyon fontos az, hogy az amerikai önéletrajzodba belefoglaljad a pontos célkitűzéseidet és ezek a célok szolgálják a vállalat stratégiai elképzeléseit is. Ha nem fogalmazod meg a célkitűzéseidet és csak általános dolgokat fogalmazol meg az önéletrajzodban, akkor jóval kevesebb eséllyel indulsz harcba a pozícióért. Fontos, hogy a munkáltató tökéletesen lássa azt, hogy te vagy az ideális jelölt, az aki alkalmas az adott pozícióra. Ügyesen el kell adnod magadat az önéletrajzodban.

A célkitűzés megírásnál nagyon ügyelj arra, hogy ne legyen túl hosszú, inkább tömören fogalmazzál. Olyan készségeket és tapasztalatokat fogalmazz meg, amely kapcsolódik a meghirdetett pozícióhoz. A tapasztalatok leírása talán a legfontosabb. Pár mondatban fogalmazd meg azokat a munkahelyi tapasztalataidat, amelyek kíválóan alkalmzhatsz majd az új munkaadódnál.

Ne csak magadról írj!

Sajnos sokan beleesnek abba a hibába, hogy kizárólag magukról írnak az amerikai típusú önéletrajzukban, holott egy cégnél, a vállalat céljai a legfontosabbak. Úgy fogalmazd meg mindig a célkitűzéseidet, hogy a HR-es egyből lássa, hogy ezek a készségeid, tapasztalataid  hogyan a jövőben szolgálni a vállalat céljkitűzéseit is.

Olvass utána a cégnek

Nyilván nem fogsz belelátni elsőre egy vállalat stratégiájába, de mindenképp tájékozódj az adott cégről. Meg kell ismerned a vállalat értékeit, céljait. Elemezd a vállalat weboldalát, nézd meg pontosan, hogy mivel foglalkoznak, Facebookos és Instagrammos oldalait is elemzd át nyugodtan, nézd meg felépítését, stb.  Fontos, hogy ezekkel tisztába legyél, mivel így tudod majd cégre szabottan megírni a célkitűzéseidet. Ha behívnak egy állásinterjúra, akkor biztosan értékelni fogják, hogy ha pár dolgot eltudsz mondani a vállalatról. Látni fogják, hogy tényleg szeretnéd elnyerni az állást és szorgalmasan felkészültél az interjúra.

Használj címszavakat

Az amerikai típusú önéletrajz esetében fontos, hogy címszavakban is kommunikálj, kiemelve a lényeget, mivel ez megkönnyíti a Hr-es munkáját. A nagyon összetett és kifejtős mondatokat próbáld meg mellőzni, mivel a HR-nek nincs sok ideje ezeket elolvasgatni. Emeld ki nagybetűvel vagy vastagított betűvel azokat a dolgokat, amelyeket fontosnak tartasz, amelyeket az adott vállalat fontosnak tarthat. Érdemes bevonni valakit, hogy nézzen rá az önéletrajzodra és mondja el az őszinte véleményét róla.

Az is nagyon fontos, hogy utánanézz az adott pozíciónak és a kísérőleveled se legyen túlságosan sablonos. Keltsd fel benne az érdeklődést és magabiztosan állítsd, hogy tényleg te leszel a megfelelő személy az adott pozícióra.

 

Amerikai típusú önéletrajz felépítése

1. Először is az alapvető adataid kerül az önéletrajz elejére, illetve az adott pozíció megnevezése. Az adatoknál bőven elég, hogy ha megadod a nevedet, telefonszámodat, emailedet, esetleg a címedet. Mindig ügyelj arra, hogy az email címed ne valami komolytalan cím legyen. ( pl. rockandroll11@gmail.com) Ha ezt nem veszed komolyan, akkor a munkáltató se fog komolyan venni. 

2. Ezután jön a célkitűzés, amelyet fentebb már bőven kifejtettünk. A lényeg, hogy tömör legyen és az adott pozícióra szabd.

3. Az amerikai típusú önéletrajzban a célkitűzés után a készségeidet, illetve a munkatapasztalataidat jelöld meg. Itt is ügyelj arra, hogy csak arról írj, amely kapcsolódik a meghirdetett pozícióhoz. Próbáld kerülni az általánosságokat, inkább konkrét példákat sorolj fel.

4. A végére pedig jöhetnek az elvégzett iskoláid idősorrendben. 

Reméljük tudtunk segíteni!:)

Diákmunka