CSALÁDI ADÓKEDVEZMÉNY - minden infó egy helyen!

Minden, amit a CSALÁDI ADÓKEDVEZMÉNYRŐL tudni szeretnél

A családi adókedvezményt sokan szeretnék igénybe venni, de a procedúra részletei néha nehezen átláthatók. Hány éves korig jár a családi adókedvezmény? Mit kell tenned ahhoz, hogy megkaphasd? Visszamenőleg igényelhető? Miben változtak a családi adókedvezmény feltételei 2019-hez képest?

Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és megválaszoltuk őket! Amennyiben jogosult vagy a kedvezményre, a cikkünk alapján magabiztosan intézheted az igénylést.

Mi az a családi adókedvezmény?

családi adókedvezmény

A családi adókedvezmény egy családalapítást ösztönző, magánszemélyeket érintő könnyítés. A kedvezményt igénybe vevő szülőnek, amennyiben egy vagy több kiskorú gyereket nevel, adott összeggel kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetnie. Ez azt jelenti, hogy ugyanabból a bruttó fizetésből kevesebb adó kerül levonásra, tehát a kézhez kapott, nettó fizetés magasabb lesz.

A támogatás gyerekenként jár és alapesetben a családi pótlékban is részesülő szülő kapja meg - ez az élettársak esetén van főként így. Feltételei az SZJA-köteles jövedelem és a családi pótlékra való jogosultság.

Más családi kedvezmények, amire figyelned kell

A családi adókedvezmény és a vele szorosan összefüggő családi pótlék között van egy fő különbség. A családi pótlék független a szülők jövedelmétől, alanyi jogon jár és fix összegű, míg a családi adókedvezmény az adóalapból vonódik le, tehát függ a kedvezményezett jövedelmétől is.

A házastársi viszony első 24 hónapjában járó első házasok kedvezményével a családi adókedvezmény csak abban az esetben vehető igénybe egyszerre, ha a házasságot a terhesség 91. napja után kötik meg. Amennyiben a friss házasoknak járó támogatás még a gyerekvállalás előtt lép életbe, úgy az utóbbi után járó kedvezmény kézbesítésének kezdetével az előbbi érvényét veszti.

A kedvezmény összege és a gyerekek száma

családi adókedvezmény összege

A családi adókedvezmény összege a gyerekek számával egyre növekszik. Egy gyerek után havonta 66 670 Ft, két gyerek után 133 330 Ft, három gyerek után 220 000 Ft adómentesülés jár. Ez házastársak és több gyerek esetén megosztható akár a két fizetés között is, nyilatkozhattok róla, hogy miként legyen a megoszlás.

Ezek az összegek az adóalapból vonódnak le, azaz havonta ekkora bruttó fizetésrész után nem kell megfizetni a hozzá tartozó személyi jövedelemadót. Tehát ennyivel lesz több a nettó, kézhez kapott fizetés.

A gyakorlatban ez:

-   egy gyerek után 10 ezer Ft-tal,

-   két gyerek után 2*20 = 40 ezer Ft-tal,

-   három gyerek után 3*33 = 99 ezer Ft-tal

több megtartható pénzt jelent minden hónapban.

Négy, vagy több gyermekes anyák a családi adókedvezményt 2020-tól érintő változtatások értelmében idén már teljes SZJA-mentességet élvezhetnek.

Amennyiben a személyi jövedelemadód teljes összege nem éri el a neked járó kedvezmény összegét, úgy a levonás a járulékokon folytatódhat, kivéve egyelőre az 1,5 százalékos munkaerőpiaci járadékot. 

  1. július 1-étől kezdve azonban a családi adókedvezmény a teljes 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék terhére is érvényesíthető lesz, megvalósítva ezzel a teljes adómentességet sok szülő számára.

A családi adókedvezmény megosztása

Fontos, hogy személyi jövedelemadód és járulékaid összességénél nagyobb támogatást ezzel együtt akkor sem kaphatsz, ha a neked járó összeg ezt elvileg túllépi.

Ha azonban a két szülő jövedelme külön-külön túl alacsony a kedvezmények teljes kihasználásához, a családi adókedvezményt közösen is igényelhetik. Ehhez mindkettőjüknek szerepeltetnie kell adóbevallásában egy-egy családi adókedvezmény nyilatkozatot. A támogatást ilyenkor a szülők jövedelmének arányában célszerű megosztani, hogy a lehető legjobban hasznosuljon a családi adókedvezmény.

A családi adókedvezmény igénylése

családi adókedvezmény igénylése

A 2020-as családi adókedvezmény igénylő nyomtatványt a NAV honlapjáról töltheted le. Itt alapesetben a „Családi kedvezmény nyilatkozat 2020” lehetőségre kell kattintani. A nyilatkozatot a munkáltatónál, vagy CSED, GYED ellátásokból való érvényesítés esetén az legközelebbi illetékes kormányhivatalnál kell leadni.

A linkelt oldalon külön nyilatkozatokat találsz a négy és több gyermeket nevelő anyák, súlyosan fogyatékos személyről gondoskodó, külföldi illetőségű illetve vállalkozói, őstermelő tevékenységet végző magánszemélyek családi adókedvezmény igénylésére is.

Meddig jár a családi adókedvezmény?

A családi adókedvezmény kézbesítése már magzat korban, a terhesség 91. napjával elkezdődhet. Igényléséhez a terhesgondozáson kell orvosi igazolást kérned arról, hogy legalább 91 napja várandós vagy.

A kedvezmény addig tart, amíg a gyerek után jár a családi pótlék. Tehát 16 éves korig mindenképp, onnantól kezdve pedig addig, amíg tanul valamilyen nappali köznevelési intézményben, azaz a középiskola, szakiskola befejezéséig.

Felsőoktatásban tanuló fiatalok után családi pótlék és családi adókedvezmény már nem kapható. Az érettségi után így sok szülő esik el havi több tízezer forintos bevételi forrástól, erre érdemes előre felkészülni.

Fontos kitétel, hogy egy többgyermekes családban, ahol egy egyetemista nagyobb és egy közoktatásban tanuló kisebb testvér is van, valamilyen szinten továbbra is számításba lehet venni az idősebb testvért. Például egy gyermek után az alapértelmezett alacsonyabb összeg helyett a kétgyermekeseknek jutó összeg fele járhat a továbbiakban, így pici pluszt jelent a kedvezmények terén az egyetemista, főiskolás testvér.

A családi adókedvezmény egy összegben való visszaigénylése

A családi adókedvezményt hagyományosan havonta, a munkabérrel együtt kapod. De jó, ha tudod: azt is megteheted, hogy évente egyben igényeld vissza a teljes összeget az adóbevallással, májusban.

Ezt a lehetőséget akkor érdemes választani, ha van SZJA-köteles jövedelmed, de a béred nem hagyományos alkalmazotti státuszban, havonta kapod. Ilyen például a bérbeadásból, vagy megbízási szerződésből származó bevétel.

Jár a családi adókedvezmény visszamenőleg?

Ha a kedvezményt a maga idejében nem használtad ki, ám visszamenőleg szeretnéd igényelni, erre öt évig, azaz az általános elévülési határidő lejártáig van lehetőséged.

Összesen akkora kedvezményt kaphatsz meg utólag, amennyire az adott évben valós időben jogosult lettél volna. A támogatás összegének időközben történt növekedése itt tehát nem releváns.

Mit tegyek családi adókedvezményre jogosult álláskeresőként?

Ha családi adókedvezményre jogosultként munkát keresel, különösen fontos, hogy mielőtt igent mondasz egy állásra, pontosan tisztában legyél a feltételekkel. Ilyenkor ugyanis azt is előre ki kell kalkulálni, hogy a várható fizetések alapján a családból ki vegye igénybe a kedvezményt.

Az AtlaszPartner munkaközvetítő előnye, hogy álláskeresőként itt minden esetben fix bruttó-nettó béradatokkal találkozhatsz. Fizetési igény nélkül nálunk senki sem hirdethet, így mindig tudni fogod, mire kell számítanod, ha elmész egy új helyre. Így előre tudtok tervezni, hogy milyen megoszlásban vegyétek igénybe az adókedvezményt. Ha épp munkát keresel, akkor válaszd a biztonságot és böngéssz állásajánlataink között!

Főállású munka