DIÁKMUNKA ADÓZÁS kisokos - minden, amit tudnod kell!

DIÁKMUNKA ADÓZÁS kisokos - minden, amit tudnod kell!

Nem egyértelmű számodra, hogyan is megy a diákmunka adózás? Miért és mennyit adózol és hogyan intézd az ügyes-bajos dolgokat? Nem baj, nem vagy vele egyedül, ne aggódj. És bár az adózás nagyon komolyan hangzik, egyet se félj - a cikkünk alapján rá fogsz jönni, milyen egyszerű megérteni a működését.

Hogy működik az adózás diákként? Mi is pontosan a bruttó bér?

diákmunka adózás

Ha valaki dolgozni kezd, akkor a béréből minden esetben adóznia kell az állam felé. Kivétel nincs, még a diákok esetében is van némi adóteher – bár tény, hogy sokkal kevesebb, mint a főállású alkalmazottak esetében. Lássuk milyen a diákmunka adózása!

Ha diákszövetkezeten keresztül dolgozol, akkor csak a személyi jövedelemadót kerül levonásra a béredből. A diákmunka adója mindössze ennyi: a bruttó és nettó béred között csak 15 százalék különbség lesz. A bruttó bér az, ami még tartalmazza az adót, a nettó pedig tisztán az az összeg, amit megkapsz, már adók nélkül.

Egy főállású alkalmazott bére után – ezzel szemben – nem csak a személyi jövedelemadó fizetendő, hanem az egészségbiztosítási járulék, a nyugdíjjárulék is többek között. Hatalmas a különbség: ezért is van, hogy a cégek szívesen fogadnak diákmunkásokat. A vállalkozások számára így sokkal kedvezőbb, hiszen ugyanabból a bérből magasabb nettó fizetést kap a diákként dolgozó.

Tehát a diákmunka adózása a 15% személyi jövedelemadó, vagyis a SZJA diákmunkásként rád is vonatkozik.

Egészségbiztosítást azért nem kell fizetni a béred után, mert minden diáknak alanyi jogon jár az ingyenes ellátás addig, amíg van hallgatói jogviszonya.

Fontos: ezt az adót nem neked kell befizetned. A munkáltató, jelen esetben mi, a diákszövetkezet minden hónapban elutaljuk az adóhatóság, a NAV felé a béred után fizetendő adót. Te csak annyit fogsz érzékelni, hogy 1200 forintos bruttó órabérből a bankszámládra 101XXXX Ft érkezik meg. A maradék a diákmunka adója, azt mi elutaljuk a hatóság felé. Gyere, nézd meg, hogy most milyen diákmunkáink vannak: online jelentkezhetsz rájuk!

Adóbevallás? Nekem is fog kelleni?

Ó, a kérdés, ami minden diák fejében megfordul, amikor a diákmunka adózása a téma. Az adóbevallás nagyon komolynak hangzik, és ha még sosem csinált valaki ilyet, akkor érthető, hogy oltári bonyolult dolognak tűnik. Ígérem, a következő bekezdésekben lépésről-lépésre tisztázzuk, hogy mi a teendőd vele.

Adóbevallást készíteni a diákmunka adózásáról is kötelező.

Minden diákszövetkezet, így mi, az AtlaszDiák is, év elején küldünk neked egy összesítő dokumentumot, amiben az előző teljes évre vonatkozó, összes diákbéred benne van. Az adóbevallásodat viszont 2016 óta elkészíti a NAV, neked csak jóvá kell hagynod! :) A lehető legegyszerűbb megoldás erre, ha már használsz Ügyfélkaput. (Ha e-felvételiztél, akkor már rég létrehoztad, csak szedd elő a felhasználóneved és jelszavad.)

A NAV elkészíti az adóbevallásod tervezetét azok alapján az információk alapján, amit mi havonta beküldünk nekik. Az Ügyfélkapudban megtalálod ezt a dokumentumot, ahol a tőlünk kapott dokumentum alapján leellenőrizheted, hogy minden stimmel-e.

Bár a bevallásod elkészül automatikusan, azért a biztonság kedvéért javasoljuk, hogy vess rá egy pillantást és csekkold, hogy minden rendben van-e. Az adóbevallás leadási határideje minden évben május végén van, ezt jó ha megjegyzed a jövőre nézve – addig érdemes rá időt szakítani és leokézni.

Bérkalkulátor a diákmunka adózásához - ha biztosra akarsz menni

diákmunka nettó bérkalkulátor

Ha nem vagy biztos benne, hogy mennyi a nettó béred, vagy éppen nem szereted folyamatosan számolgatni, hogy a fizudból mennyi landol tényleg nálad, akkor kényelmes megoldás a fizetés kalkulátor, vagy más néven bérkalkulátor.

Van nekünk egy nagyon kedves, AtlaszDiákos chatbotunk, aki mindent tud a diákmunka adózás kapcsán. Messengeren bármikor ráírhatsz, és azonnal segít neked a számítások elvégzésében. Csak köszönj neki, írj be egy összeget és már simán számolja a bruttóból a nettó jövedelmedet vagy épp fordítva.

A nettó bér kalkulátor chatbottal ezt órabérrel, heti, havi vagy éves fizetéssel is eljátszhatod és nem tart tovább két másodpercnél az egész. Ez biztosan az egyik legszórakoztatóbb módja a diákmunka adóinak kiszámításához. Tedd próbára a chatbotot - vajon ki tudsz fogni rajta?

Ha már a diákmunka adózás a téma: ki vállalhat diákmunkát?

A legtöbb esetben az dolgozhat diákként, aki betöltötte a 16. életévét. Speciális esetekben, szülői engedéllyel az iskolai szünidőben már 15 évesen is lehet diákként dolgozni, de ekkor még rengeteg törvényi előírás vonatkozik a munka feltételeire és ezt nem minden munkahely képes teljesíteni. Ezért a legtöbb diákszövetkezetnél, így nálunk is, 16 éves kortól vállalhatsz munkát. Ahogy egyre idősebb leszel, annál több munkalehetőség adódik, így 18 éves korodtól végképp új kapuk nyílnak - ilyenkor már szóba jöhet a túlóra és az éjszakai munka is.

Mire van szükséged, ha diákmunkát akarsz vállalni?

Először is fontos, hogy legyen saját névre szóló bankszámlád és adóazonosító jeled, ez fog kelleni ahhoz, hogy dolgozhass és el tudjuk utalni a fizetésedet. Mindig, minden esetben bankszámlán keresztül érkezik a diákfizu! AtlaszDiákként ráadásul nem is kell sokat várnod rá, minden hónap 10-én a bankszámládon landol az előző hónap folyamán megkeresett pénz.

A diákmunka vállalásának legegyszerűbb módja az, ha belépsz egy diákszövetkezetbe, hiszen ilyenkor olyan munkalehetőségeket találsz, amik kifejezetten diákoknak szólnak. Alap elvárás, hogy legyen nappali tagozatos hallgatói jogviszonyod, csak így lehetsz iskolaszövetkezeti tag.

Tévedés, ha azt gondolod, hogy csak aktív félévben vállalhatsz diákmunkát - simán csinálhatsz diákmelót passzív félév mellett is. Gondolj csak bele, a diákod is ugyanúgy érvényes, így minden vele járó előny, így a diákmunkára való lehetőség is!

Regisztrálj hozzánk a magas órabérű diákmunkákért!

Most, hogy már adózásból is profi lettél, nincs is más hátra, mint találni egy szuper munkahelyet! Az AtlaszDiákon keresztül mindig nagyon sok cég keres diákokat, így rengeteg szuper diákmunkát kínálunk. Találhatsz vendéglátós helyeket, fizikai melót, ügyfélszolgálatos állást, de ha szakgyak helyet keresel az egyetem mellett, akkor nálunk azt is simán megcsinálhatod. Az biztos, hogy ha körülnézel a honlapunkon, akkor találsz olyan álláshirdetést, ami tetszeni fog.

A regisztráció nem tart tovább 2 percnél és teljesen online is elintézheted, akár a mobilodról is. Lefejlesztettünk egy rendszert, hogy elektronikusan tudj szerződni, papírmentesen. Védd a fákat, egyél hódot és használj e-szerződést! ;)

A regisztrációdkor tartunk egy kis beszélgetést, amikor valamelyik kollégánk segít neked választani a munkalehetőségek közül. Megnézzük, hogy mi illik hozzád, hol fogod a legjobban érezni magad. Majd meglátod, tök jó arc, fiatal kollégáink vannak és egy könnyen megközelíthető irodánk – semmi para nem lesz.

Persze azért is megéri hozzánk jelentkezni, mert ha regisztrálsz, akkor rengeteg kedvezményt biztosítunk Budapest szuper helyeire, így például akciósan mehetsz trambulinparkba, fodrászhoz, angol nyelvtanfolyamra, de még italakciókat is igénybe vehetsz a város gamer kocsmáiban. Kicsit jó, mi?

Ha hozzánk jelentkezel, abból biztosan csak előnyöd származhat, ezért javasoljuk, hogy nézd meg az aktuális diákmunka hirdetéseket és vágj bele egy jó kis diákmelóba!

Diákmunka