Első munkanap - diákmunka

Első munkanap - diákmunka

Első munkanap diákmunka diákként, a munkahelyeden

Amikor a meghirdetett állásra te leszel a befutó, akkor nagy az öröm. Megkapod a gratulációkat a barátoktól, stb. Viszont amikor eljön az első munkanap diákmunka az új munkahelyeden, akkor előfordulhat, hogy izgulni kezdesz. Ahogy közeledik az első munkanap, egyre jobban idegesebbé válhatsz. Nehogy azt hidd, hogy te vagy az egyetlen aki izgul az első munkanapján az új munkahelyén diákként. A legtöbben így vagyunk ezzel, sőt még a felnőttek is hasonlóan éreznek.

Most megosztunk veled egy-két olyan szuper ötletet, amely magabiztossá fog tenni és feloldja benned a feszültséget.

Pihend ki magadat

A legtöbb esetben hétfői napra szokott esni az első munkanap, így ne nagyon tervezz be a hétvégére bulikat, mivel ha kiütöd magadat szombat este, akkor nem biztos, hogy hétfőre teljes mértékben ki tudod majd magadat pihenni. A hétvégére inkább olyan programokat tervezz be, amely könnyed kikapcsolódást biztosítanak neked. Ilyen lehet egy jó kirándulás, edzés, éttermezés, stb. A lényege, hogy pihenj, mivel, hogy ha az első munkanapon rossz a koncentrációd vagy rengeteget hibázol, akkor könnyen elkönyvelhetnek. Ezt pedig nem engedheted meg magadnak. Amire még nagyon ügyelj, az az, hogy el ne késs a munkahelyedről azért, mert elaludtál.

Pozitív gondolatokat kapcsolj az első naphoz

Az emberi agy nagyon szeret hamis képeket kivetíteni a jövőre vonatkozóan. Ilyen például a be nem következett negatív események stb. Kapcsolj pozitív dolgokat az első munkanaphoz és máris jobban fogod érezni magadat. Képzeld el, hogy  milyen jó lesz új emberekkel megismerkedni, új barátokat találni, izgalmas feladatok várnak rád, stb.

A titok abban rejlik, hogy pozitívan gondolatokat csatolj az első munkanaphoz és ezáltal sokkal magabiztosabbá válsz.

 

Kérdezz a munkatársaktól

Az első munkanapon fel kell találnod magadat. Ez azt jelenti, hogy ha bármiben elakadsz, akkor merj kérdezni a munkatársaidtól. Sokan ezt szégyennek fogják fel, pedig a kérdésekkel fogsz tudni kialakítani kommunikációt, kooperációt, zökkenő mentes haladást. Ha nem kérdezel akkor sajnos előfordulhat, hogy többet fogsz hibázni, illetve megakadsz a munkában. A legtöbb munkatárs segítőkész, így ne tarts attól, hogy nem fognak majd neked segíteni.

Kelts jó benyomást

Arra mindenképpen figyelj, hogy kultúráltan jelenj meg a munkahelyeden, illetve megfelelően viselkedjél. Az irodában egy farmer és egy lazább ing teljes mértékben megfelelő. Hogy ha gyorsétteremben fogsz dolgozni, ott úgyis adnak munkaruhát. Fontos, hogy ne káromkodjál és tisztelettel kommunikálj a kollegáiddal és a vendégekkel, partnerekkel.

Az első munkanap ne arról szóljon, hogy a lányoknak már nyomod a szöveget, hanem inkább a munkádra koncentrálj.

A külsőd legyen ápolt, a ruháid pedig tiszták. 

Tartsd be a pontos munkaidőt

Ez természetesen nem csak az első munkanapra vonatkozik, hanem az összes többire is. A munkahelyen pontosan jelenj meg, illetve tartsd be pontosan a munkaidő végét is. Ne "lógj" meg munkaidő előtt, mert azt nagyon nem fogja szeretni a főnököd és a legrosszabb esetben el is bocsájthatnak.

Ne légy túl közvetlen

Próbáld ne elkövetni azt a hibát az első munkanap alkalmával, hogy "bartyizol" a munkatársakkal, mert valószínűleg azt túl fogod tolni. Az első munkanapon inkább a munkáddal foglalkozz és ahogy fentebb is említettük, nyugodtan kérdezz a munkatársaidtól, hogy ha bármiben is megakadtál. Természetesen beszélgethetsz velük más témáról is, de mindig találd meg a mértéket.

Diákmunka