MOTIVÁCIÓS LEVÉL ANGOLUL - így írd meg a sikeres pályázathoz!

MOTIVÁCIÓS LEVÉL ANGOLUL - így írd meg a sikeres pályázathoz!

Meggyőző motivációs levelet írni nem könnyű, a jó motivációs levél angolul pedig még nagyobb kihívást jelent! “Don’t panic!”, ahogy a művelt francia mondja- ha tud angolul. Szerencsére azért megvannak itt is azok fogások, amik megkönnyítik a feladatot, mutatjuk, mik ezek.

Na, de kezdjük az elején - mi is az a motivációs levél? 

angol motivációs levél iró nő

Mi fán terem a motivációs levél? 

Az elmúlt évtizedekben az állás megpályázásánál az önéletrajz és a motivációs levél olyanok voltak, mint a “borsó meg a héja”: összetartoztak és kiegészítették egymást.

Ma már simán előfordulhat, hogy a motivációs levelet nem kérik, vagy egy rövid videós bemutatkozással váltják ki. Ennek a műfajnak az előnye és hátránya a sablonossága. A nyelvi részében segítünk, de a saját tulajdonságaid kiemelésénél figyelj arra, hogy kerüld az unalomig ismételt formulákat és próbálj őszinte, meggyőző, egyedi bemutatkozást összeállítani. Ha pedig nyitott rá a cég, akkor rúgd be az ajtót egy profi kis bemutatkozó videóval: garantáltan kiemelkedsz majd a tömegből.

Mikor lehet hasznos a motivációs levél angolul? 

A motivációs levél angolul akkor része a jelentkezésnek, ha a munkád elvégzéséhez szükséges a megfelelő angoltudás.

Multinacionális cégeknél, ahol több külföldi kollégád is lesz, vagy többször kell egyeztetni külföldi partnerekkel, az anyavállalattal, gyakori, hogy az angol “közös munkanyelv”. Szeretnék látni, hogy kellően magabiztos vagy azon a nyelven is és gördülékenyen el tudod majd látni angolul a feladataidat.

Ha külföldön tanulnál tovább, az angol motivációs levél az egyetemre, vagy Erasmus programba történő jelentkezéshez is elengedhetetlen lehet. 

Sablon az angol motivációs levél felépítéséhez

A motivációs levél angolul is ugyanazokból az elemekből épül fel, mintha magyarul fogalmaznál, úgyhogy ennyivel is könnyebb a dolgod.

Mik is ezek az “építőkövek”?
- megszólítás
- bevezetés
- tartalmi rész, vagy tárgyalás
- befejező rész
- elköszönés 

Most, hogy már tudod, mi a váz, jöhetnek azok a motivációs levél sablon mondatok, amik segítenek ezt tartalommal feltölteni. Ezek remek “kapaszkodók”, de az állásra, a cégre szabott mondatok megírása majd rád vár.

Akkor ugorjunk is neki! 

angol szöveg házon

Megszólítás angolul - emlékszel még az angolórákra?

A motivációs levél a hivatalos levelek stílusa szerint a ’Dear Sir/Madam,’, vagy ’Dear Mr. or Mrs,’. megszólítást tartalmazza, ha nem ismered, hogy a pályázat kihez kerül. 

Ha a hirdetés tartalmazza a nevet, vagy ha a cég oldalán kutakodva ki tudod deríteni, kihez érkeznek be a pályázatok, akkor mindenképpen annak a személynek címezd. Ekkor viszont biztosan el kell tudnod dönteni, hogy a Mr. vagy a Mrs. kerül a neve elé: pl. Dear Mr. Smith, A név szerinti megszólítással személyesebb hangvételű lesz a jelentkezésed.

Fontos, hogy az angol motivációs levélben a megszólítás után vesszőt kell kitenni, nem felkiáltójelet, mint magyarul.

Bevezető rész - így kezdj neki! 

A megszólítást követően nagy betűvel kezded az angol motivációs levél első mondatát.

Leírod, hogy ezzel a motivációs levéllel megpályázod az állást, és mellékelten küldöd az önéletrajzodat. Belefoglalhatod azt is, hogy hol leltél rá a kiírásra.

Próbáld így:

„Hereby I would like to submit my application to the position of [pontos munkakör] in your company. Please also find my CV in attachment to the current letter of motivation.”

“I am responding to a job posting on (a hirdetést hol olvastad) on (a hirdetés dátuma) for the (a pontos munkakör).”

“I have pleasure in applying for the advertised position as a (pontos munkakör)..”

A bevezetéshez tartozik még az a 4-5 sor is, amiben tömören leírod, eddig milyen pozíciókban és területeken szereztél tapasztalatot: szorítkozz azokra, amelyek relevánsak ennél a pozinál.

Példák:

„In the past X years, I have worked in the position of [pozíció név]at [cégnév]” vagy

„As a [pozíció név] I was able to…”.
 

És ha pályakezdő vagy? Akkor sorold fel a releváns tantárgyaidat, szakmai gyakorlatodat!

A tartalmi része az angol motivációs levélnek

A motivációs levélnek ez az a része, amiben kifejted, miért te vagy a legalkalmasabb jelentkező. Bemutathatod, hogy képességeid, eddigi tapasztalataid, tudásod hogyan kapcsolódik a betöltendő pozícióhoz.  Térj ki röviden maximum 2-3, releváns tulajdonságra, amelyre büszke vagy, amelyek segítenek abban, hogy melletted döntsenek majd.

Pár “mankó” az angol motivációs levél tartalmi részéhez:

“I am particularly interested in this job, since…”

“I would be well suited to the position because…” “My strengths are…”

“My professional qualifications appear to be well suited to your company’s requirements.”

“As you can see from my enclosed CV, my experience and qualifications match this position’s requirements”

“I am also great with (releváns képességeid felsorolása), all of which should make me an ideal candidate for the opening in question.”

Sikeresen megírtad a motivációs levél legnehezebb részét, szuper!
Most már csak le kell zárni a fogalmazást, majd elköszönni. Nézzük sorjában!

mmotivációs levelet író férfi

A motivációs levél záró része

Röviden foglald össze az erősségeidet és szorgalmazz egy személyes találkozót: kérj lehetőséget állásinterjúra, ahol folytathatjátok az egyeztetést.

Minta a befejező részre az angol motivációs levélhez:

„In conclusion, I find this opportunity a fitting match for both parties as I am able to utilize my skills and to develop new ones, while I am similarly sure that your company will see their benefit as well.”

„I trust that you will consider my application for the current opening in your organization and hope that we will have the chance to meet in person.”

“Thank you for your time and consideration. I look forward to the opportunity to personally discuss why I am particularly suited to this position.”

Elköszönés - csak hivatalosan!

Válassz a hivatalos elköszönési formák közül:

„Best regards,”, „Kind regards”, „Sincerely” vagy „(Yours) Faithfully”.

Írd alá a neved és tádámm! Kész vagy! 

Megírtad a motivációs levelet angolul? Igen! Elküldheted? Még nem!

Gratulálok, készen vagy a motivációs levéllel, már alig várod, hogy elküldhesd a pályázatod és végre túl legyél ezen a lépésen. 
Akkor most állj fel a géptől és tarts szünetet. 

Ellenőrizd le a helyesírásod, nézd meg, belefér-e a maximum egy oldalba a leveled és a stílusa végig megfelelő-e.

Az a legjobb, ha van olyan ismerős, barát, aki át tudja olvasni a motivációs leveled, leellenőrzi és visszajelzést ad, “több szem többet lát” alapon.

Ha készen vagy ezzel a pályázattal és a visszajelzést várod, akkor se dőlj hátra! Növeld az esélyeidet, regisztrálj hozzánk és töltsd fel az életrajzod, hogy értesíthessünk, ha megfelelő állás érkezik és válogass te is aktuális álláshirdetéseink közt. 

Főállású munka