Adóbevallás 2020 - a legfontosabb tudnivalók

Adóbevallás 2020 - a legfontosabb tudnivalók

Félsz, hogy elrontod, vagy lekésed az adóbevallás kitöltését? Ebben a cikkben megtalálod a legfontosabb tudnivalókat, határidőket. Megmutatjuk, hogyan kell intézni az online adóbevallást, hogyan érheted el az adóbevallás-tervezetedet és töltheted ki az 1%-os nyilatkozatot.

Minden lényeges infót még időben összegyűjtöttünk neked, hogy biztosan felkészülj. Velünk nem csak munkát keresni egyszerű! ;)

adóbevallás kitöltése

Mikorra kell befizetned?

A 2020-as adóbevallás leadásának és befizetésének határideje egyaránt 2020. május 20.

Ehhez az 19SZJA jelű személyi jövedelemadó bevallás nyomtatványt kell kitöltened, amely már január 8. óta elérhető az adóhatóság honlapján, az eSZJA-val, a kitöltéshez használható online felülettel együtt.

No, de rémlik valami arról, hogy ezt megcsinálja helyetted a NAV? Jól emlékszel, nézzük meg, hogy ez mikor érvényes rád!

Hol találom az adóbevallás tervezetét?

online adóbevallás tervezet

Akárcsak tavaly, az adóhatóság ezúttal is megkönnyíti az adózók dolgát azzal, hogy automatikusan generált, ingyenes adóbevallás tervezetet készít minden magánszemély, egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő és áfafizetésre kötelezett magánszemély számára.

Ez azt jelenti, hogy az állam gyakorlatilag helyetted kitölti a bevallásod, elküldi neked a 2019-es év során összegyűlt jövedelmeid listáját és kiszámítja a belőlük levonandó adó mennyiségét. Az adóbevallás megtekintése az Ügyfélkapun a legegyszerűbb; a tervezeted március 15-étől kezdve elérhető az eSZJA felületen.

Ha nem használsz Ügyfélkaput, úgy március 16-áig külön kérheted a tervezet postázását. A legegyszerűbb megoldás, ha SMS-ben kéred ki az adóbevallásban segítő dokumentumot.

NAV adóbevallás SMS-ben

Ehhez az adóazonosító számod és a születési dátumod kell elküldened az adóhatóságnak a 06-30/344-4304 telefonszámra a következő formátumban: SZJA, szóköz, adóazonosító jel, szóköz, ééééhhnn, tehát például SZJA 3879187210 19890312. A NAV-tól SMS-ben rendelt adóbevallást ezt követően postán kapod meg, legkésőbb április 30-ig.

De a tervezet megküldését kérheted a NAV honlapján elérhető űrlapon, levélben, formanyomtatványon (BEVTERVK), telefonon a 1819-es hívószámon, vagy személyesen az ügyfélszolgálatokon.

Nagy eséllyel ezzel le is tudhatod az ügyintézést. Fontos, hogy átnézd a bérpapírjaidat és a NAV által kiszámolt összeget. Pici rá a sansz, hogy tévedés legyen benne, de ezt a te felelősséged ellenőrizni. Szánj rá egy negyedórát és vizsgáld meg!

Mikor nem elég az automatikus adóbevallás-tervezet?

Honnan szerzi az adatokat az adóhatóság a kitöltéshez? A dokumentumot a NAV a munkáltatód által adott adatok alapján készíti el. Tartalmazza az előző évben elért SZJA-köteles jövedelem teljes összegét és adóját, illetve az egyéb adóköteles jövedelmeket. (Ilyenek például az EKHO szerint adózó, egyszerűsített foglalkoztatásból származó, szociális hozzájárulási adó alapját képező jövedelmek.)

Ez azt jelenti, hogy ha egy állandó munkaadónál van munkaviszonyod, a hivatal által küldött tervezettel nincs is további dolgod, az automatikusan bevallásként funkcionál. Ez akkor is érvényes, ha főállás mellett mellékállásban KATÁS, EVÁS vállalkozóként is dolgozol, ugyanis ezeknél a konstrukcióknál nem SZJA-san történik az adózás.

Kivétel, ha tudatosan úgy döntesz, hogy a tervezetet nem fogadod el és önálló SZJA-bevallást nyújtasz be.

Ha viszont főállású egyéni vállalkozó vagy, az adóbevallás kitöltése némileg nehezebbé válik. Ebben az esetben már mindenképpen javasolt, hogy konzultálj egy könyvelővel, tanácsadóval, akkor is, ha magad állítod össze a bevallásodat. A kapott tervezetet ilyenkor beküldés előtt magadnak kell kiegészítened a jövedelmi adatokkal, illetve a vállalkozás kapcsán felmerülő, elszámolható kiadásokkal. Ugyanez érvényes az őstermelőkre és az áfás magánszemélyekre is.

Ezen kívül fontos tudni, hogy a korábbi, február 25-ös határidővel szemben idén először az egyéni vállalkozók adóbevallására is az univerzális május 20-as határidő vonatkozik.

Az adóbevallás menete

ügyfélkapu adóbevallás

A bevallást ma a legegyszerűbben online, a NAV Ügyfélkapuján keresztül lehet elintézni. Ha még nincs Ügyfélkapu azonosítód, kérj időpontot a legközelebbi kormányhivatalba az 1818-as telefonszámon vagy a magyarorszag.hu felületén. Itt egy űrlap kitöltése után megkapod a regisztrációhoz szükséges felhasználónevet és jelszót, innentől már intézheted is az adóbevallásod a hatóság internetes felületén. A regisztráció ingyenes, az Ügyfélkapu pedig szuper hasznos, ha van internetkapcsolatod. És mivel nem papíron írjuk ezt a cikket, ezért valószínűleg van, úgyhogy regisztrálj! :)

Ha nem vagy Ügyfélkapu felhasználó, a nyomtatványt akkor is elérheted és kitöltheted online, de azt kinyomtatva és aláírva, postán kell elküldened az adóhatóságnak. A NAV adóbevalláshoz használt címei régió szerint osztottak, és a hatóság oldalán találod meg őket.

A bevallás kitöltéséhez ajánlott az adóbevallás-nyomtatvány kitöltésére készült, vadonatúj programot használni, amelyet az eSZJA felületen érhetsz el. Az alkalmazást akkor is használhatod, ha nem vagy Ügyfélkapu tag: elektronikus személyi igazolvánnyal, telefonos azonosítóval, vagy akár egy teljesen regisztráció nélküli felületen. A webes program előnye, hogy az esetleges hibákat azonnal kiszűri és csak a tökéletesen kitöltött nyomtatványokat engedi át. Ha hiba van, rögtön látod, mert megakad a folyamat és meg tudod vizsgálni, hogy mi nem stimmel!

Ezen kívül továbbra is működik az adóhatóság korábbi nyomtatványkezelő alkalmazása, az ÁNYK (Általános Nyomtatványkitöltő Program), vagy leadhatod a bevallást hagyományos módon, a kerületi adóhivatalban átvehető papírokat kézzel kitöltve.

Nyilatkozat az adó 1+1%-ának felajánlásáról

Szokásos módon idén is lehetőséged van arra, hogy személyi jövedelemadód 1+1%-át felajánld az általad választott szervezeteknek. Rengeteg egyházi és civil szervezet ebből fedezi a működési költségeit, így válassz egy megbízható szervezetet és támogasd őket! Neked csak pár perc, nekik komoly segítség.

A kiválasztott szervezeteknek a regisztrációs számukat kell feljegyezned és megadnod. A nyilatkozatot, ahol a támogatandó szervezeteket meg kell nevezned, az adóbevallás mellékletei között találhatod meg, vagy a NAV honlapján külön nyomtatványként (198EGYSZA) is elérhető. A webes felületen, vagy a kinyomtatott bevallásban a nyilatkozat lapja EGYSZA néven szerepel.

A két egyszázalékos adományt egy-egy jogosult vallási közösség, illetve civil szervezet számára ajánlhatod fel. A lehetséges kezdezményezettek listáját a kitöltési utasításban megtalálod, akár elektronikusan, akár papíron végzed a bevallást.

A felajánlás nem kötelező, adakozhatsz csak egy szervezetnek, vagy egynek sem. A két kategóriából következik, hogy nincs rá lehetőség, hogy a két százalék ugyanahhoz a kedvezményezetthez kerüljön. A rendelkező nyilatkozatot az adóbevalláshoz hasonlóan május 20-áig kell leadni. Ne feledkezz meg róla te sem! :)

Összefoglalás – ezt mentsd el a naptáradba!

Mindent egybevetve: nem kell félned, az adóbevallás kitöltése korántsem az a megoldhatatlan bürokratikus rémálom, aminek sokan elképzelik.

Elég, ha az alábbiakat észben tartod:

-   adóbevallás határideje: 2020. május 20,

-   a számodra elkészített adóbevallás megtekintése: Ügyfélkapun vagy SMS-ben, március 15-től,

-   adó 1+1%-ának felajánlása a neked szimpatikus szervezeteknek.

Amennyiben továbbra is bizonytalan vagy, fordulhatsz az adóbevallásokkal foglalkozó számos könyvelőiroda valamelyikéhez, vagy megkaphatod az információkat első kézből az adóhatóság hivatalos honlapján.

Nincs jelenleg állandó munkád? Válogass legfrissebb állásajánlataink között!

Diákmunka Főállású munka Nyugdíjas munka