A munkaviszonyról, érthetően

Munkaviszony - a szerződéstől a felmondásig

Érdekel a munkaviszony fogalma, a felmondás, vagy a munkaszerződés? Bizonytalan vagy, mit is jelent a próbaidő, vagy hogy miként szabályos a munkaviszony megszüntetése?

Segítünk tisztába tenni ezeket a fogalmakat és közérthetően magyarázzuk el, mikre kell figyelned, hogy mindig felkészülten, magabiztosan tárgyalhass. Ahhoz, hogy jól képviselhesd a saját érdekeidet, elmondjuk a jogaidat és a lehetőségeidet. Mielőtt belebonyolódnál, nézzük meg, mi is a munkaviszony!

kézfogás munkaszerződés után

Nézzük meg közelebbről együtt - mit értünk munkaviszony alatt? 

A munkaviszony: meghatározott munkavégzésre irányuló jogviszony. Ez azt jelenti, hogy a munkaviszonyhoz neked és a cégnek is meghatározott, a Munka Törvénykönyvében lefektetett módon kell szerződést kötni, dönteni a szabadságodról, próbaidődről, munkaidődről és a munkabéredről.

Az AtlaszPartner egy munkaerőközvetítő cég, tehát a cég megbízásából keresünk jelölteket, neked pedig segítünk állásajánlatokat találni, vagyis közvetítünk köztetek. Ha megtaláltátok egymást, akkor a munkát adó cég és közted jön létre közvetlenül, direkt a munkaszerződés.

Milyen állásokra tudsz most jelentkezni? Kattints ide a legfrissebb hirdetésekért!

A munkaviszony sokféle lehet! 

Az interjú során kiderült, hogy a feladatok részmunkaidőben is elvégezhetőek vagy hogy otthonról is tudnál dolgozni? Vannak olyan élethelyzetek, amikor nagy előny, ha nem kell naponta ingázni, vagy azon aggódni, hogy hogy érsz oda az óvodába. 

Ugyanígy: ha szervezettnek és céltudatosnak tartod magad, és a munkát otthonról is el lehet végezni, akkor a home office munkavégzés is egyre gyakoribb. A home office, otthoni munkák iránt egyre nagyobb az igény a munkavállalók körében, a cégek is kezdik felismerni a jelentőségét.

Sőt, párhuzamosan több munkaviszonyod is lehet, ilyenkor külön-külön munkaszerződések határozzák meg ezeket.

Munkaformák, amikor nincs munkaviszony

Az egyszerűsített foglalkoztatás, amikor napi bejelentéssel foglalkoztatnak és csak egyszerűsített szerződést írtok, a megbízási jogviszonyok, illetve a piramis rendszerben épülő, szerződés nélküli munkák nem minősülnek hivatalos munkaviszonynak.
Ezekben az esetekben nem jön létre feltétlenül teljeskörű biztosítási jogviszony. Ilyenkor kevesebb ellátásra vagy jogosult, tehát fontos figyelni!

csapatmunka munkahelyen megbeszélés

Hogyan jön létre a munkaviszony? 

Ahogy már kihangsúlyoztuk, a  szóbeli ígéret, a “tiéd az állás”, vagy a “fogjunk kezet rá” kevesek ahhoz, hogy szabályos munkaviszony jöhessen létre köztetek. A munkaviszony létesítése a munkaszerződés megírásával, majd kölcsönös aláírásával történik. 

A munkaviszony bejelentése kötelező a céged számára. Ha valamiért gyanakodnál, hogy ez nem történt meg, egyszerűen leellenőrizheted az Ügyfélkapun keresztül.  A munkaszerződés egyik aláírt, lepecsételt példányát neked is meg kell kapnod, ezt jól őrizd meg, később szükség lehet rá.
Például vitás esetekben vagy ha a szerződés módosításra kerül, mindig az lesz a kérdés, hogy az eredetileg aláírt szerződés mit tartalmazott. 
A Munka Törvénykönyve szerint, a szabályos munkaszerződésnek vannak olyan részei, amik semmiképpen sem maradhatnak ki. Hogy melyek is ezek? 

Ezekre figyelj a munkaszerződésnél

A munkaszerződés aláírása egy ünnepélyes pillanat, tetszett a pályázatod, jól sikerült az interjú, téged választottak, hurrá! Még mielőtt tollat ragadnál, mindenképp olvasd át alaposan a szerződést, hogy az adataid jól szerepeljenek benne. 

Fontos, hogy a munkaszerződés ezeken felül tartalmazza: 
1. a munkavégzés helyét
2. a munkabért
3. és a munkakört, a feladatodat.

Ugyancsak fontos, de nem kötelező elemek:
4. a munkaidő: ha külön nem szerepel, automatikusan teljes munkaidőt - napi 8 órát - jelent, valamint a
5. munkaviszony időtartamát: ha nincs külön erről szó, akkor automatikusan határozatlan lesz a munkaviszony.

Ha ezeket a pontokat ismered, már felkészülten nézheted át a munkaszerződésed!   A szerződés rendben, aláírtátok, mindenki boldog és izgatott, és most kezdődik a munka, jönnek a dolgos hétköznapok! Igen ám, de a munkaviszony kezdete egy különleges időszak, a próbaidő!
Mit kell tudod róla? 

Próbaidő - a munkaviszony egy speciális időszaka

Jellemzően 6 hónapig terjedhet ez az időszak, amikor te kipróbálod magad az új munkakörben és a cég is meggyőződhet a munkád minőségéről. A próbaidő alatt a munkaviszonyt azonnal fel lehet mondani, neked is és a cégnek is.

Mit is jelent ez?

A próbaidő alatt a felmondás:
1. azonnali hatályú: másnap már be se kell menned dolgozni.
2. egyoldalú: nem kell a másik félnek hozzájáruló nyilatkozatot kiadnia (ha te mondasz fel, akkor a cégnek, ha neked mondanak fel, akkor a munkáltatónak nem szükséges kiadni)
3. indoklás nélküli: elég a cégnek vagy neked utalni arra, hogy ez próbaidő alatt történik, más indokot nem kell megfogalmazni.

Arra azonban sajnos sosincs garancia, hogy minden szép és jó marad. Előfordulhat, hogy te érzed úgy, már “kinőtted” a céget, nem fejlődsz tovább, vagy a cég szüntetné meg a munkaviszonyt. Akárhogy is, előáll az a helyzet, hogy a munkaviszony megszűnik és már letelt a próbaidő, a fentiek már nem érvényesek.

Erről mit kell tudnod? Nézzük csak! 

munkaviszony felmondása tárgyalás

A munkaviszony felmondása, megszűnése

Ha határozott munkaszerződésed van, akkor a helyzet - ilyen szempontból - elég egyszerű. A munkaviszony addig a napig tart, ami a szerződésben meghatározott dátum. Ha nem hosszabbítjátok meg a szerződést, akkor az a nap automatikusan az utolsó munkanapod lesz.

És határozatlan szerződés esetén?  A közös megegyezéssel történő felmondás egy jolly joker jogi értelemben, ilyenkor mind a két félnek meg kell találni a vállalható kompromisszumokat: mennyi a felmondási idő, milyen végkielégítéssel engednek el és így tovább.

Nézzük a munkáltatói felmondást! Ha a cég úgy dönt, hogy valamiért nem akar tovább foglalkoztatni, akkor azt alaposan meg kell indokolnia, és írásban kell, hogy közölje veled.  Az indok is csak olyan lehet, ami a te munkavégzéseddel kapcsolatos, ha nem elégedett a munkád minőségével, a szaktudásoddal. Esetleg, ha a cég működésében olyan változás történik, ami miatt nem tud téged tovább foglalkoztatni, például átszervezés miatt megszűnik a munkaköröd.

Vannak olyan élethelyzetek, amikor felmondási védelem alá esel, például ha táppénzen vagy az életkorod miatt megillet.
Ha te szeretnél váltani, akkor fontos tudnod, hogy a munkavállalói felmondást is írásban kell beadnod. Indokolnod nem kell, viszont a felmondási idődet ki kell töltened és a felettesednek át kell vennie a dokumentumot tőled.

Ha a munkáltató - a cég - mond fel, akkor a szerződésben foglaltak szerint 30 naptól 6 hónapig terjedhet a felmondási idő, de a fele alól fel kell mentenie. Ha te mondtál fel, fel akkor általában, kb. 30-90 napig tart, ekkor a felmondási időd csak közös megegyezéssel engedhető el.  A felmondási idő alatt, amennyiben továbbra is dolgozol, rendes munkabér jár neked. 

Valaminek a vége, valami új kezdete - segítünk! 

A munkaviszony megszűnése, - ha nem te mondtál fel, mert egy jobbat találtál - szomorú. Érezheted magad és a jövőt  bizonytalannak. Lehet, hogy az első hetekben még izgalmas a szabadság, hogy kitörtél a szürke hétköznapokból, de aztán nyomasztani kezd a semmittevés, azon kapod magad, hogy hiányzik a régi ritmus. 

Mi munkaerő-közvetítőként azon dolgozunk, hogy összekössük az álláskeresőket a munkahelyet kínálókkal. Fel a fejjel és nézz körül nálunk, az aktuális álláshirdetéseket itt találod!

Főállású munka