BETANÍTOTT MUNKA szállással - állások és tudnivalók

BETANÍTOTT MUNKA szállással - állások és tudnivalók

Ha gyorsan szeretnél egyszerű és stabil állást találni, akkor a legjobb választás a betanított munka szállással. Ilyenkor a cég biztosítja számodra a szálláshelyet, így hatalmas összeget spórolhatsz meg a fizetésedből. 

Nézd meg a szálláslehetőséget is kínáló álláshirdetéseket!

Úgy érzed, neked való ez a fajta élet? Akkor nézzük meg azt is, hogy mire kell odafigyelned, ha ilyen munkára jelentkezel!

Munkaszerződés kötelező részei - betanított munka szállással

Tudnod kell, hogy a a szóbeli megállapodás sosem elfogadható: a munkaviszony mindig írásbeli szerződéssel kezdődik. Itt kerülnek lekötésre a feltételek, amelyeknek megfelelően a jövőben dolgozni fogsz. A munkaszerződésben a következő információknak kell szerepelni:

- a munkáltató cégadatai és a dolgozó (munkavállaló) személyes adatai

- a béred

- a munkaköröd

- a munkaviszony időtartama

- a munkavégzésed helye

- heti munkaidőd (feltéve, hogy nem teljes, 40 órás hétről van szó)

- próbaidőd hossza.

Tisztázd le, mire számíthatsz az új munkahelyen

betanított munka építőiparban

A betanított munkák nagy része építőipari vagy gyári munka, a fő munkáltatók az ipari üzemek. Ne félj rákérdezni, hogy pontosan mit és mennyit kell tenned a fizetésedért cserébe: felkészültnek tűnsz majd ezekkel a kérdésekkel.

Jól teszed, ha már munkába állás előtt felteszed az olyan fontos kérdéseket, mint:

- hány órát kell dolgozni a konkrét fizetésért,

- mennyi a szabadság,

- mennyi a napi szabadidő,

- megválaszthatod-e, hogy szeretnél-e túlórázni.

A cégnek kötelező elmondani a munkaviszony egyéb részleteit is, legkésőbb a szerződéskötés utáni 15 napban. Ezek közé tartoznak a pontos heti munkaidő, az alapbéreden túli juttatások mint a cafeteria, munkaruha; a fizetés ideje és gyakorisága; a felmondás feltételei, a szabadsággal és a munka pontos jellegével kapcsolatos tudnivalók.

Így biztos, hogy tisztán látsz majd, tudod, hogy mit vállalsz és mennyit fogsz keresni.

A fizetésed részletei

A fizetés összegén kívül megállapodás előtt azt is fontos letisztázni, hogy a pénzt milyen időközönként (havi, heti, napi) fogod megkapni. A leggyakoribb a havi fizetés, itt a pénz általában az adott hónap 10-e környékén érkezik meg.

Ha eljött a fizetés napja, a pénznek még aznap meg kell érkeznie a bankszámládra. A magyar bankrendszerben a belföldi utalások az elküldéstől számítva legfeljebb 4 órán belül célba érnek. Tehát a fizetés érkezése azt jelenti, hogy a frissen kapott pénzből akár már aznap este vásárolhatsz.

Ha betanított munkát vállalsz szállással az AtlaszPartner segítségével, akkor a munkád biztos, hogy bejelentett lesz.

Nálunk csak olyan cégek hirdethetnek, akik bejelentik a dolgozóikat. Ez azt jelenti, hogy a munkahely fizeti a nyugdíj- és az egészségbiztosítási járulékot. Azaz alkalmazottként ingyen mehetsz orvoshoz, és a jövőbeni nyugdíjadba beleszámító keret is növekszik.

A fizetésnél fontos tudnod a bruttó és a nettó fizetés közötti különbséget: a bruttó fizetés lesz a szerződésedben is. A teljes összeg a bruttó, ebből azonban az adók és járulékok levonása után a 33,5%-kkal alacsonyabb összegű nettó lesz. Ez, a nettó, az a pénz, amit te megkaphatsz és elkölthetsz. A 33,5% tartalmazza a béred után fizetendő járulékokat, adókat, ezeket a törvény írja elő.

Betanított munka szállással - de milyen szállással?

betanított munka szállással kétágyas szobával

A betanított munkásokat foglalkoztató üzemek gyakran ingyenes szállást biztosítanak a munkahelytől távolabb lakó dolgozók számára. Ezek felszereltsége azonban Magyarországon és Budapesten erősen változó, és az ezzel kapcsolatos információk az álláshirdetésből általában még nem derülnek ki. Ezért mielőtt elvállalsz egy szállással járó állást, mindenképp kérdezz utána a pontos feltételeknek.

Ne felejts el rákérdezni, hogy a szálláson hány fő lakik egy szobában, illetve ha van párod, családod, jöhetnek-e ők is veled. Női dolgozóként az is fontos kérdés, hogy van-e a szálláson külön női részleg.

Érdemes kitérni arra is, hogy a szállás és a munkahely milyen mértékben tud étkezést biztosítani, van-e meleg étel és ingyenes-e az étkezés. Kérdezz rá, milyen a szálláson lévő konyha felszereltsége, tudsz-e majd magadra főzni, illetve a szobákban vannak-e bútorok, mit lehet és mit kell vinni.

Általában ingyenes a munkásszállás, de nyugodtan érdeklődj utána, hogy van-e a szállásnak, vagy más szolgáltatásnak külön díja: így fogsz tudni pontosan számolni vele.

A betanított munka szállással azért is praktikus, mert ugyanazokkal laksz, akikkel dolgozol: jobban megismered a kollégáidat és az estéket sem kell feltétlenül egyedül töltened.

Állások szállással és béren felüli juttatásokkal

A legtöbb álláshoz a szálláson kívül még béren felüli juttatások is tartoznak, amelyeket a munkaadó cég biztosít neked. Ezek közé tartozik a munkaruha, a havi rendszerességgel adott cafeteria, a napi egyszeri meleg étel, az üdülési lehetőség, a biztosítás bizonyos formái (nyugdíj, baleseti). Ilyen lehet még a céges autó is, amennyiben a munkád jellege indokolttá teszi.

A juttatásokon kívül még ismerős extra lehet a műszakpótlék, a munka szempontjából elengedhetetlen útiköltség megtérítése - de ezek törvényileg előírt kötelességei a cégnek, nem juttatások. Ahogy a munka bejelentése is törvényileg kötelező, nem plusz előny.

kollégák együtt pihennek

Hol érdemes megbízható állást keresni? Mutatjuk!

Nem tudod, hol kezdj neki a keresésnek? Mi vagyunk az  AtlaszPartner munkaközvetítő cég, az állásportálunkon rengeteg különböző ajánlatot találsz, akár azonnali kezdéssel.

Az egyes ajánlatok pontos részletei a fizetéstől a munkaidőn át a munka teljesítési helyéig könnyen átlátható módon, minden egyes álláshirdetésünkben megjelennek. Nálunk nem hirdethet olyan cég, aki nem mondja meg előre a fizetést, munkaidőt és a munka helyét. Így csak olyan állásra jelentkezhetsz, amiről előre tudod, hogy tetszeni fognak a feltételek.

Az AtlaszPartner munkaerő-közvetítő, azaz nem munkaerő-kölcsönző - ez egy nagyon fontos különbség! Ez azt jelenti, hogy itt a szerződést a munkát kínáló céggel kötöd meg, és a bér is tőlük érkezik. Tehát mi nem vonunk le semmit a fizetésedből, mi csak addig vagyunk a történetben, amíg megtaláljátok egymást a munkát adó céggel. (Ezzel ellentétben egy munkaerő-kölcsönző cég levonhat a fizetésedből, majd később akár váratlanul egy másik céghez is kikölcsönözhet téged.)

A hagyományos állásportálokkal szemben előnyt jelent, hogy itt nem csak a munkát meghirdető céggel, hanem egy független közvetítővel is kapcsolatba lépsz. A szakértőink díjmentesen tanácsokat is adnak neked a keresés terén. Ha pedig mégsem vennének fel a kiszemelt állásra, gyorsan tudunk neked másik lehetőséget kínálni.

Ráadásul egy csomó kedvezmény a partnercégeink szolgáltatásaira, mint például az angol nyelvtanulás, jogosítvány, telefonszámla, barbershop, szabadulószoba, hogy egy kicsit könnyebbé tegyük az álláskeresés folyamatát.

A regisztráció teljesen díjmentes - a mi díjunkat a cégek fizet. A weboldalon tudsz regisztrálni: egyszerű, csupán egy e-mail címre van szükséged, és két percen belül már kész is!

A szállást biztosító állásajánlatainkat itt találod meg. Kattints és sok sikert a munkakereséshez!

Főállású munka