FELMONDÁS MINTA - letölthető nyomtatvánnyal

FELMONDÁS MINTA - letölthető nyomtatvánnyal

Megérett benned a döntés, hogy otthagyod a mostani munkahelyedet és már csak egy felmondás minta hiányzik? Nem tudod pontosan, hogy kellene csinálni? Bizonytalan vagy a konkrét teendőket, a papírmunkát illetően?

Tőlünk letöltheted az ilyenkor használható felmondás mintákat és cikkünkben a távozás különböző lehetséges szituációit is áttekintjük. Jogi blablára ne számíts, de ami fontos, azt összeszedtük! :)

Állást is keresnél egy füst alatt? Nézd meg a főállású állásajánlatainkat!

Rendes felmondás, azaz munkavállalói felmondás határozatlan idejű munkaszerződés esetén

munkahelyi felmondás

Rendes felmondásnak azt nevezzük, amikor egy hagyományos, azaz határozatlan idejű munkaviszony közben döntesz úgy, hogy elbúcsúzol a cégtől. Ezt a szerződés aláírásától kezdve bármikor megteheted.

Ilyenkor mindössze egy felmondó levél mintát kell kitöltened, benne a cég, a te és a munkaviszony alapvető adataival. Ezt követően a felmondási időt még le kell dolgoznod – igaz, ez alól sok munkaadó legalább részben mentesítést ad; sőt, ilyenkor a megmaradt szabadnapjaidat is kiveheted.

Fontos, hogy a kilépés tényén túl további indoklásra nincs szükség; sőt, kifejezetten jobban teszed, ha nem próbálsz meg magyarázkodni!

A munka törvénykönyve szerint a felmondás oka nem lehet akármi, tehát egy szerencsétlenül megfogalmazott indoklással csak magad alatt vágod a fát. Adott esetben a munkaadó ugyanis perre is viheti az ügyet, egy nem megfelelő felmondási okkal pedig könnyen veszíthetsz, és akár kártérítés fizetésére is kötelezhetnek.

Arról nem is beszélve, hogy a régi munkahellyel való barátságos viszony jól is jöhet a későbbiekben, ha például referenciára lesz szükséged. Ahogyan azt sem tudhatod, nem lesz-e még dolgod a céggel valamikor a jövőben.

A felmondási nyilatkozat, ha határozott idejű szerződésed van

Az előbbiekhez képest lényeges különbség, hogy a határozott időre szóló munkaszerződést a törvény értelmében csak indokolt esetben mondhatod fel. Ha nincs olyan körülmény, amely lehetetlenné teszi a munkavégzést, vagy számodra aránytalan problémát okoz, a szerződésben szereplő időt ki kell töltened.

Ez azt jelenti, hogy ha mégis idő előtt távoznál, a felmondó levél mellé kötelező részletes indoklást írnod. Itt csak az olyan, valóban nyomós okok számítanak elfogadhatónak, mint a családod külföldre költözése, vagy a munkahely áthelyezése olyan messzire, ami a bejárást lehetetlenné teszi.

A munkaadó ezzel szemben indokolhatja a felmondást orvosi szakvéleménnyel alátámasztott egészségügyi okokkal vagy a munkához szükséges képességeid hiányával.

Érdemes azt is tudnod, hogy ha ilyen helyzetben indoklás nélkül mondanak fel neked, úgy a hátralevő időre vonatkozó távolléti díjra is igényt tarthatsz!

Felmondás próbaidő alatt

Ha már az új helyen töltött első hetekben érzed, hogy nem ez lesz álmaid munkája, nyugodtan felmondhatsz akár próbaidő alatt is. A felmondás itt mindig azonnali hatályú és megfellebbezhetetlen. Csak töltsd ki a nyilatkozatot plusz indoklás nélkül és már tovább is léphetsz.

Felmondás közös megegyezéssel

goodbye viszlát munkahely

Jó esetben a búcsú legszerencsésebb és legzökkenőmentesebb módja, ha a munkaadóddal kölcsönösen állapodtok meg arról, hogy mostantól külön folytatjátok. Ez a lehetőség főként olyankor kerül elő, amikor az elbocsátást a cég kezdeményezi.

A papírmunka itt valamivel bonyolultabb: bár indoklásra itt sincs szükség, a közösen megbeszélt feltételeket mindenképp írásba kell foglalni. A feltételek leggyakrabban a felmondási idő, illetve az esetleges végkielégítés mértékére vonatkoznak.

Ma Magyarországon a felmondások nagy része ezt a mintát követi. Sok munkaadó sajnos éppen arra használja a közös döntés látszatát, hogy a végkielégítésnél kevesebbet kelljen fizetnie. Ha ilyen helyzetbe kerülsz, tudnod kell, hogy a papírt nem kötelező aláírnod: amennyiben a cégnél legalább 3 évet eltöltöttél és a cég mond fel, végkielégítés jár.

De a közös megegyezés az érdekérvényesítésnek is jó terepe lehet: ha a munkáltató szeretne tőled megválni, kialkudhatod, hogy az alapértelmezettnél kedvezőbb feltételekkel búcsúzz a cégtől.

Ennél a felmondási formánál különösen fontos, hogy a nyilatkozatból két példány készüljön: az egyik a tiéd lesz, a másik a munkaadóé. Innentől kezdve ha valamelyik fél eltér a megegyezéstől, a másik biztos sikerrel viheti bíróságra az ügyet.

Azonnali hatályú felmondás minta – csak akkor, ha nagy a baj

Azonnali hatályú felmondásra kizárólag abban az esetben van lehetőség, ha a munkahelyeden olyan komoly probléma lépett fel, ami a munkád ellehetetlenítéseként, a szerződésben lefektetettek megszegéseként értelmezhető. Dolgozói oldalról ilyen ok lehet a fizetés elmaradása vagy a közvetlen életveszély, egészségügyi kockázat.

A helyzet súlyosságának megfelelően itt különösen fontos a részletes, átgondolt felmondási indoklás szerepe. Ha ezt elfogadják, azon túl, hogy már másnap sem kell munkába menned, bizonyos munkaidő után végkielégítésre is jogosult vagy. Viszont ha a felsorakoztatott panaszok, szabálytalanságok nem elég súlyosak, a munkaadó elutasíthatja a kérésedet a kompenzációra.

Mit érdemes mérlegelned felmondás előtt?

felmondás minta búcsú

A dolgozók legtöbbször olyankor kezdeményeznek felmondást, ha úgy gondolják, már zsebükben van a következő, számukra kedvezőbb állás. Ha te is ebben a helyzetben vagy, legyél elővigyázatos: amíg nincs meg az új céggel az aláírt szerződés, addig inkább ne lengesd be a távozást, mert két szék között könnyen a pad alá eshetsz.

Kockázatos a felmondást beígérned olyankor is, ha valójában csak jobb pozíciót szeretnél magadnak kicsikarni a cégnél. A blöfföléssel rontasz a helyzeteden és könnyen lehet, hogy nemsokára akaratod ellenére fognak lecserélni.

Összességében, ha felmondáson töröd a fejed, mindig fontold meg komolyan, mit miért adnál fel. Ha van már jövendőbeli munkahelyed, gondolkozz el rajta: mit kínál az új hely, amit eddig nem kaptál meg? Nem elhamarkodott-e a váltás?

Megvan a döntés, megvan a papír: mi a következő lépés?

Ha viszont a jövőre vonatkozó stabil tervek nélkül hagyod ott munkahelyed, már kezdődhet is az álláskeresés időszaka. Az átmeneti időszak átvészelésére érdemes a legközelebbi kormányhivatalban álláskeresési járadékot igényelned.

Ha szeretnél minél előbb új munkát találni, az ATLASZMUNKAK.hu állásportálunkon területtől függetlenül számos különböző ajánlat között válogathatsz. Nálunk csak tökéletesen transzparens, azaz a fizetéstől a munkavégzés helyéig minden lényeges információt tartalmazó hirdetések jelenhetnek meg.

Az álláskeresésben pedig amennyiben szükséges, automatikusan generált önéletrajzzal és tanácsadással is segítünk. Ezen kívül kedvezményprogramunk keretében olcsóbban használhatod partnereink, köztük nyelviskola, mobiltelefon-szolgáltató, autósiskola és edzőterem szolgáltatásokat.

A regisztráció teljesen ingyenes és csupán 2 percet vesz igénybe: regisztrálj most!

 

 

Főállású munka Nyugdíjas munka