Álláskeresési járadék infók - a munkanélküli segély új ruhában

Álláskeresési járadék 2020-ban - minden, amit tudnod kell

Szeretnéd tudni, hogy jogosult vagy-e álláskeresési járadékra? Ha igen, mennyit kaphatsz és hol, hogyan juthatsz hozzá a pénzhez? Mit tehetsz annak érdekében, hogy minél előbb újra dolgozhass? Megmutatjuk, mi a teendő 2020-ban, ha nincs munkád, vagy éppen búcsúzni készülsz eddigi munkahelyedtől.


!Kiegészítettük a vírushelyzet miatti változásokkal is a cikket!

álláskeresési járadék

Ki jogosult álláskeresési járadékra?

A korábban munkanélküli segélynek nevezett juttatást a Munka Törvénykönyve 2012 óta nevezi álláskeresési járadéknak. Az átnevezés üzenete, hogy a munkanélküli személy számára ez a pénz csak egy áthidaló megoldás legyen, a következő állás felé vezető úton. Ennek megfelelően az ilyen segítséghez jutás lehetőségei időben, összegben is erősen korlátozottak. Az álláskeresési járadékra a hatályban lévő törvény szerint az jogosult, aki:

  • álláskereső,
  • az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági (azaz bejelentett munkával, vagy vállalkozói tevékenységgel töltött) idővel rendelkezik,
  • jelenleg bejelentett munkaviszonyban nem áll,
  • vállalkozói tevékenységet sem folytat,
  • munkát akar vállalni, de önálló álláskeresés nem vezetett eredményre,
  • az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztálya nem tud megfelelő munkahelyet felajánlani neki.

A hivatalos definíció szerint álláskeresőnek onnantól számítasz, hogy jóváhagyták a járadékkal kapcsolatos kérelmedet. Álláskereső akkor lehetsz, ha:

  • munkaképes vagy
  • nem vagy nappali tagozatos tanuló
  • nem vagy öregségi vagy egyéb nyugdíjra jogosult
  • megváltozott munkaképességű személyeknek szóló ellátásban nem részesülsz
  • nem állsz munkaviszonyban (kivétel ezalól a alkalmi munka vagy a nevelőszülői jogviszony)
  • vállalod, hogy együttműködsz az illetékes járási hivatallal a munkakeresésed során. 

A jogosultsághoz a felsorolt feltételek mindegyikének meg kell felelned, kivétel nélkül.

Mennyit fogsz kapni? 

Az álláskeresési járadék számításakor azért fontos, hogy tudd igazolni az elmúlt időszakban legálisan végzett pénzkereső tevékenységeidet, mert a járadék összege ezektől függ!

A járadék összege a kérelem benyújtását megelőző, négy negyedévben kapott átlag havi járulékalap (azaz olyan bruttó munkabér, ami után járulékokat fizetsz) 60 százaléka. Leegyszerűsítve az előző 360 napban kapott bruttó (adókat, járulékokat is tartalmazó) béred 60 százaléka.

Az álláskeresési járadék összege a törvény szerint a minimálbért nem lépheti túl. Ez jelenleg havi bruttó 161 ezer forint. Tehát ha az eddigi átlagos béred 60 százaléka ennél magasabb, úgy a minimálbért fogod kapni.

Az, hogy a segély mennyi ideig jár neked, a munkával töltött időd mennyiségétől függ. 10 nap jogosultsági időre 1 nap járadékfolyósítási idő jut, tehát például egy 360 napig tartó munkaviszony után 36 napnyi ellátást kaphatsz. A folyósítási időtartam 90 napnál nem lehet hosszabb.

Kevesen tudják, de az álláskeresési járadék után adózni is kell!

Hivatalosan bérnek minősül, ezért fel kell tüntened az így kapott pénzt a SZJA-bevallásban, az adóbevallásban. A bérként való kezelés azt is jelenti, hogy az összeg a hagyományos járulékokat is tartalmazza. Ebben az időszakban az állam még fizeti a TB-t és a nyugdíjjárulékot a számodra, az álláskeresési járadék nettó összege tehát a szokásos levonásokkal számítható ki.

Szeretnél minél előbb új munkát találni? Böngéssz állásajánlataink között!

Hol igényelhető az álláskeresési járadék?

álláskeresési járadék igénylése

Az álláskeresési járadék igénylésének menete a kérelem leadásával kezdődik. Ezt online, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat elektronikus ügyintézési felületén lehet megtenni, vagy személyes ügyintézés esetén a legközelebbi járási (főváros esetében kerületi) kormányhivatalban.

Itt a következő adataidra lesz szükség:

  • születési dátum és TAJ-szám,
    és egy e-mail cím, amelyen a hivatalos ügyintézést szeretnéd bonyolítani.

    A későbbiekben pedig ezeket kérhetik tőled szkennelve vagy személyesen:

  • az elmúlt 3 évben szerzett jogosultsági időd (munkaviszonyaid) igazolása
  • az álláskeresővé válás előtti 4 naptári negyedévben megkeresett járulékalapok (jövedelmek) igazolása
  • tartási kötelezettségek (pl. gyerektartás, stb.)
  • bankszámlaszám
  • személi igazolvány, lakcímkártya, TAJ-szám és az adóazonosító jel, az adókártya.

Az álláskeresési járadék igénylése teljesen online nem minden esetben oldható meg, viszont az online jelentkezésed után felveszik veled a kapcsolatot az illetékes osztálytól és tájékoztatnak a pontos teendőkről.

Az álláskeresési járadék utalása

munkanélküli segély

Az összeget havonta, hó elején fogod megkapni a bankszámládra. A maximum 90 napos időszak azzal a nappal kezdődik, amikor a kérvényt benyújtottad a hivatalban, vagy e-mailben elküldted a szükséges adataidat, és a kiszabott idődnek megfelelő számú napig tart.

Ha még a járadékfolyósítási idő letelte előtt kapsz új munkát, a törvény értelmében megszűnik a jogosultságod a segélyre. Ezzel együtt megoldhatod, hogy az új fizetés mellett erről a pénzről se kelljen lemondanod, ha a fennmaradó időre szóló álláskeresési járadék egyösszegű kifizetésére kérelmet nyújtasz be. Ezt az új munkába állástól számított 30 napon belül kell megtenni, és az új munkáltatódnak is igazolnia kell.

Hol találhatod meg a következő munkád?

Mi az AtlaszPartner munkaközvetítő cégnél, az ATLASZMUNKAK.hu állásportálnál azért dolgozunk, hogy a keresés minél könnyebb legyen számodra. Portálunkon rengeteg különböző állásajánlatot találsz, területtől függetlenül, könnyen áttekinthető formában.

Az oldalon hirdetett állások nem csak ellenőrzöttek, valódiak, de a hozzájuk tartozó feltételek is egyértelműek. Minden egyes, nálunk hirdető céget leellenőrzünk, hogy te már csak azokkal találkozhass, akik valódi, bejelentett állást kínálnak és megbízható cégként működnek.

A hirdetésekben a bértől a munkaidőn át a munkavégzés helyéig mindent jól láthatóan feltüntetünk, így nálunk akárhova jelentkezel, tudni fogod, mire számíthatsz. Tudni fogod, hogy mekkora fizetést érhetsz el az interjún, pontosan hova kell bejárnod dolgozni és mikor van kezdés, fizetettek-e a szünetek. Ezt azért intézzük így, hogy már eleve csak oda jelentkezz, ahol szívesen dolgoznál: nem játszunk az időddel és az energiáddal.

A regisztráció teljesen ingyenes – csupán két percre és egy e-mail címre van hozzá szükség. Miután regisztráltál, a megadott adataid alapján automatikusan generált önéletrajz sablonnal könnyítjük meg számodra a bemutatkozást a munkaadók előtt. Egyszerűen letöltheted az új fényképes önéletrajzodat: a jelentkezés innentől bármelyik állásra csupán egy kattintásba kerül.

Minden hirdetésnél láthatod azt is, hogy jelentkezéskor az állást meghirdető céggel kerülsz kapcsolatba, vagy az AtlaszPartner független közvetítője kezeli a jelentkezésed. Szakértő kollégáink díjmentesen segítséget nyújtanak neked a keresésben, ha pedig nem vesznek fel, ajánlanak másik munkalehetőséget. Ezzel egy picit máris előrébb vagy, nem neked kell újra kezdened a teljes keresést.

De a regisztráció nálunk más előnyökkel is jár. Tagjaink kedvezményesen használhatják számos partnerünk, köztük nyelviskolák, mobiltelefon-szolgáltatók, autósiskolák és edzőtermek szolgáltatásait. Mindez teljesen ingyenesen hozzáférhető, a regisztráció után rögtön elérhető a kedvezményprogram.

Az ATLASZMUNKAK.HU állásajánlatait ide kattintva érheted el. Sok sikert kívánunk a munkakereséshez!

Főállású munka