Próbaidő alatti felmondás - mire kell figyelned?

Próbaidő alatti felmondás - EZEKRE KELL FIGYELNI!

Még csak a próbaidődet töltöd, de máris érzed, hogy nem ez lesz álmaid munkahelye? Összefoglaltuk, hogy mi mindenre kell odafigyelned, ha már a munkaviszonyod kezdeti időszakában szeretnél elbúcsúzni a cégtől, vagy a munkahelyed várt meglepő döntéssel.

férfi próbaidő alatti felmondás után

Meddig tart a próbaidő?

A legtöbb munkáltató a munkaviszony megkezdésekor próbaidőt szab ki. Ennek a gyakorlat az a célja, hogy a munkaadó, a cég, az elköteleződés előtt megismerje a munkaerő személyiségét, kvalitásait. Természetesen munkaerőként neked is megvan a lehetőséged az ismerkedésre: ha nem szimpatikus a munkahely, a próbaidő alatt könnyen otthagyhatod.

A próbaidő hossza minimálisan egy nap, maximálisan három hónap lehet, illetve kollektív szerződés esetén hat hónapig is elnyúlhat. Az időtartamot mindig a munkaszerződésben határozzák meg. Amennyiben nem éri el a három (vagy adott esetben hat) hónapot, úgy lejárta előtt legfeljebb egyszer meghosszabbítható.

A fizetésről érdemes tudni, hogy a munka törvénykönyve értelmében jogtalan egy dolgozónak csupán a próbaidős státusza miatt alacsonyabb fizetést adni (hasonlóan a néhány napos ingyenes „próbamunkákhoz”). Így ha ilyen helyzetbe kerülsz, jogosan mondhatsz nemet az igazságtalan bánásmódra.

Az időszak során a munkavállalónak és a munkáltatónak is jogában áll a viszonyt bármilyen indoklás nélkül, azonnali hatállyal felmondani. Ez a döntés egyoldalú, tehát a hatályba lépéséhez nincs szükség a másik fél beleegyezésére.

A próbaidő alatti felmondás látszólag egyszerű, ezzel együtt érdemes áttekinteni a tudnivalókat és esetleges csapdákat.

A próbaidő alatti felmondás változatai

A próbaidő alatti azonnali hatályú felmondás legfontosabb jellegzetessége, hogy bármikor megtehető, és a hagyományos felmondással ellentétben indoklásra sincs benne szükség. Sőt, ha ilyen esetben magyarázkodásba kezdünk, azzal általában csak ronthatjuk a helyzetünket.

A próbaidő alatti felmondás a munkavállaló részéről és a munkáltató részéről egyaránt megtörténhet. A döntés mindkét esetben indoklás nélküli, azonnali hatályú és megfellebbezhetetlen.

Amit tehát tudnod kell: ha az interjú alatt kapott cukormáz mögött nincs valódi érték, esetleg van jobb lehetőséged, nem kötelező kivárnod a szerződésben megszabott hónapokat. Valahol olyan ez, mint a webshopos vásárlás: ha a termék nem tetszik, adott időn belül szó nélkül visszaküldheted. Ilyen esetben érdemes inkább egy új állás után nézni.

De jól teszed, ha azzal is számolsz, hogy nem várt körülmények, vagy nem megfelelő teljesítmény esetén a munkáltató is megteheti, hogy idő előtt ajtót mutat neked.

Fel szeretnék mondani. Hogy nézzen ki a nyilatkozat?

A próbaidő alatti felmondás közlését írásban kell megtenni. Elég, ha a levél a következő információkat tartalmazza:

- Munkaviszony megkezdésének dátuma

- Munkaviszony megszakításának dátuma

- Hivatkozás a Munka Törvénykönyvére ([Mt. 79. § (1) bekezdés a) pontja].)

A dokumentumban ezen kívül szerepelnie kell a következő felmondási mintaszövegnek:

“Tájékoztatom, hogy munkabéremet, egyéb járandóságaimat és a szükséges igazolásokat a fenti napon köteles átadnia, ugyanezen a napon én a munkaeszközeimet és a felszerelési tárgyaimat leadom, munkakörömet átadom.”

próbaidő alatt vége

És ha mégis megkérdezik, miért mondok fel?

Ne felejtsd el, hogy az ilyen típusú felmondás esetén NEM vagy köteles visszajelzést adni. Ha mégis közölni szeretnél valamit a munkáltatóval, legyél óvatos és diplomatikus. Sosem tudhatod, nem találkoznak-e még útjaitok a céggel valamikor a jövőben.

Mi történhet, ha megbetegedtem a próbaidő alatt?

Tévedés, hogy ezekben a hónapokban betegen is kötelező lenne bemenned munkába. Az egészségügyi okokból eredő keresőképtelenségre próbaidő alatt is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint később. Azaz kivehetsz betegszabadságot (évente összesen 15 nap), majd ezt követően táppénzre is elmehetsz.

Ezzel együtt tudnod kell, hogy a próbaidő alatti felmondás betegállomány alatt nem ütközik semmilyen szabályba. Így sajnos elképzelhető, hogy a cég azt fogja gondolni, nem szeretne a bemutatkozásodat hátráltató, egészségügyi probléma miatt várakozni, és bekövetkezhet a próbaidő alatti felmondás a munkáltató részéről.

Próbaidő alatti felmondás terhesség esetén?

Ha új munkahelyen kezdő kismama vagy, jó, ha tudod, hogy az egyenlő bánásmódról szóló törvény értelmében az anyaság védett állapotnak minősül. Ez azt jelenti, hogy a próbaidő alatti felmondás terhesség esetén jogtalan abban az esetben, ha az elbocsátás egyértelműen összefüggésbe hozható a várandóssággal. 

Ezzel együtt a munkáltató jogosult indoklás nélkül megszüntetni a munkaviszonyát mindenkinek – így a kismamáknak is. Tehát eljárás csak abban az esetben indítható, ha a hatóságok előtt igazolni tudod, hogy a terhességed volt a kirúgás konkrét oka.

felmondás próaidő alatt

Szabadságot kivehetek próbaidő alatt?

Szabadságolás terén a próbaidős dolgozók némileg nehezebb helyzetben vannak, mint nem próbaidős társaik. A munka törvénykönyve értelmében a munkaviszony első három hónapjában (ami nem feltétlenül azonos a próbaidővel) a munkáltató nem köteles az éves szabadságkeret időarányos részét kiadni. A szabadság kiadása és kifizetése ilyen esetben lehetséges, de nem kötelessége a munkáltatónak.

De a friss dolgozók szabadságolásával kapcsolatban a fő problémát nem a jogi keret jelenti. Attól függetlenül is magától értetődő, hogy nem a legszerencsésebb ötlet egy új helyen a betanulás szempontjából kulcsfontosságú első heteket távol tölteni.

Ha nem vagy szakmai tudásod okán kitűnő alkupozícióban, sokszor jobb, ha az első hónapok alatt inkább nem feszegeted a szabadságolás kérdését. Az ilyen helyzetek, rosszul kezelve, könnyen próbaidő alatti azonnali hatályú felmondáshoz vezethetnek.

Ha azonban az ember április-május környékén, vagy nyáron kezd az új munkahelyen, valószínű, hogy mindenképp fel fog merülni a nyaralás kérdése. Ha az utazás kezdéskor már le van foglalva, ezt mindenképp tisztázni kell már az állásinterjún, vagy a bértárgyaláson. Ilyen esetben van rá esély, hogy számíthatsz méltányosságra. De lehet, hogy jobb ötlet kezdetben inkább beáldozni a pihenést a karrier kedvéért.

Ismét munkakereső leszek

Nem kaptad meg a friss munkától azt, amit vártál? Nem a világ vége. Az álláspiac széles és mindig van másik lehetőség. Értékes tapasztalatokkal felfegyverkezve léphetsz vissza a keresők közé, és könnyen lehet, hogy legközelebb szerencsésebben választasz munkahelyet.

Ha készen állsz a folytatásra, nézz körül állásajánlataink között!

Főállású munka