Részmunkaidős állás ajánlatok országszerte

RÉSZMUNKAIDŐS ÁLLÁS – segítünk megtalálni a hozzád illőt!

A részmunkaidős állás egyre vonzóbb a dolgozók, munkát keresők körében. Ez a lehetőség tökéletes útkeresőknek, a gyakorlat megszerzésére vagy plusz kereseti forrásnak a családi kasszába. Ahogy minden foglalkoztatási formánál, itt is vannak bizonyos kritériumok, melyeket fontos figyelembe venni neked is és a munkaadódnak is. 

Hogyan kell számolni a járandóságot, szabadságot? Beleszámít-e a részmunkaidő majd a nyugdíjba? Vajon milyen típusú állást találsz 4-6 órás munkarendben? Segítünk eligazodni a legfontosabb kérdésekben, megmutatjuk, a lehetőségeket, és azt is, mit mérlegelj, ha félálláson gondolkozol.

Nézd meg a rugalmas munkaidejű állásajánlatainkat!

call center részmunkaidős állás

Mit értünk részmunkaidős állás alatt? 

Részmunkaidő alatt értjük azt a munkaviszonyt, melyben a ledolgozandó óraszám kevesebb a napi 8 óránál. Ezek általában 4 órás, vagy 6 órás állást jelentenek. Bármelyiket vállalhatod főállásként, de akár jövedelem-kiegészítésként is tökéletes megoldást jelent, mint másodállás. 

A részmunkaidős állás jogi vetületei: mennyi nyugdíj, szabadság, járulék jár

Az első és legfontosabb jogi szabály, amire feltétlenül figyelned kell, hogy a munkaszerződésben pontosan szerepeljen, hogy részmunkaidős foglalkoztatásról van szó,beleértve a ledolgozandó órák számát. Sajnos, ha ez nem található meg benne, akkor a munkaszerződést teljes munkaidejűnek kell tekinteni.

Nézzük a nyugdíjszámítást és a járulékokat! Az időskori ellátás szempontjából nem lényeges, hogy teljes vagy 6 órás állásban dolgoztál, mert a ledolgozandó évek számítanak. Minél több évnyi munka van hátad mögött, annál nagyobb százalékát veszik az átlagolt fizetésednek az öregségi ellátás, a nyugdíj kiszámításakor.

A járulékok terén már kicsit másabb a helyzet. Fizu esetében a teljes munkabér összegéből időarányosan kell kiszámolni a havi járandóságot. Viszont teljesítménybérezésnél a főnöködnek úgy kell a követelményt megállapítania, hogy azt 100%-ban meg tudd csinálni a részmunkaidő során: így annak megfelelően kapod a béredet is.

A juttatásokat viszont semmilyen formában nem befolyásolja az, hogy te csak 4 órás munkaviszonyban dolgozol, mindenki egyenértékűnek számít: ugyanúgy jár neked is a teljes útiköltség-térítés vagy munkaruha.

A szabadság kiszámítása pedig valójában ugyanúgy működik, mint teljes állásnál. Neked is 20 nap alapszabadság jár, ami kiegészül a korod szerinti extra napokkal. Ugyanannyi napra mehetsz szabadságra, hiszen nálad a napok nem 8 munkaórával, hanem a megegyezett 4 vagy 6 órával számolódnak.  

részmunkaidőben dolgozó anya
Kiknek ideális a részmunkaidős állás? 

Vannak élethelyzetek, amikor csak részmunkaidős állás betöltésére van lehetőséged. Ez adódhat abból, mert kisgyermekes szülő vagy, esetleg családtagot ápolsz. Előfordul, hogy valamilyen egészségügyi probléma áll fenn, de sokszor az idősebbek nyugdíj mellett vállalnak be részmunkaidős állást. A részmunkaidős állás ilyenkor nemcsak anyagi szempontból jó választás, hanem mentálisan is sokat segít, hogy vannak konkrét célok, megszabott munkanapok a hétköznapokban és társaságot is jelent.

De alakulhat úgy az életed, hogy szeretnéd álmaid vállalkozását beindítani - mindeközben egy részmunkaidős állásal keresed meg a rendszeres havi bevételedet, amíg nem lesz jövedelmező a céged. Választhatod a részmunkaidőt, másodállást akkor is, ha szeretnéd magad kipróbálni egy új szakmában, vagy gyakorlatot szeretnél szerezni, mely a későbbi állásoknál hasznos lehet. 

Főállás mellett másodállás: milyen munkákra számíthatsz?

Ha másodálláson töröd a fejed, mert jól jönne egy kis mellékkereset, akkor érdemes átgondolni, mi jön szóba. Olyat keress, mely maximálisan beilleszthető a mindennapjaidba, összeegyeztethető a munkáddal, családoddal és te is szívesen csinálod majd.

A legtöbb cég központja a fővárosban van, így az itt lakók több lehetőségből válogathatnak. A legkedveltebb részmunkaidős állások Budapesten a call centeres home office munkák, de találsz takarítói vagy sofőr részmunkaidős állásokat is. Lehetőséged van kisebb vállalkozások adminsztrációs feladataiba besegíteni vagy recepciósként egy edzőteremben, szállodában dolgozni. 

Több részmunkaidős munka egy időben

Lehet egyszerre több munkahelyed is. A munka törvénykönyve nem szabja meg, azt, hogy valaki hány részmunkaidős állással rendelkezhet - azt, hogy mennyit bírsz, te tudod felmérni. Viszont köteles vagy a munkáltatódnak bejelenteni, hogy máshol is dolgozol. Ebbe beleszólása a főnöködnek csak akkor van, ha az a gazdasági érdekeit sérti: például nem dolgozhatsz a konkurenciánál is.

Fontos átgondolnod, hogy mennyi részmunkaidős állást vállalsz, mert ha nem tudsz az elvártaknak megfelelően teljesíteni a munkahelyeiden, könnyen felmondhatják a munkaszerződéseidet. Arra is van lehetőséged, hogy több 4 órás munkaviszonnyal szerezd meg a megélhetésre valót: lehetséges, hogy két jobban fizető részmunkaidős pozícióval a végén még többet is tudsz keresni, mint egy főállással.

Nagyobb rugalmasságot kíván ez a felállás, sokkal precízebbnek kell lenned, hogy mindig mindennel képben legyél, de bizonyos esetekben jobban megéri így munkát vállalni.

magabiztos nő

Részmunkaidő + home office = segítség a munka és magánélet egyensúlyához

Nagyon népszerű, főleg a kisgyermekes anyukáknál, a részmunkaidő és home office kombinációja. Egy 4 vagy 6 órás munka után könnyű megoldani, hogy időben érkezzünk az iskolába, óvodába a gyerekekért. Az otthonról végezhető munkát pedig úgy alakíthatjuk, ahogy az a család mindennapjaiba beilleszthető legyen. Itt csak a feladat teljesítés ideje szab határt.

Ha ezt a párosítást választod, nagyon oda kell figyelj, hogy a munka-magánélet egyensúlya megmaradjon. Sokan úgy vélik, hogy könnyű otthonról dolgozni, pedig a home officenak is megvannak a maga szabályai Ha elviszi a fókuszt a család, a házimunka, a telefonok, akkor könnyen elcsúszhatunk a határidővel.

Gondold át, hogy milyen lehetőségek jönnek nálad szóba, hogyan tudod a magad és családod életébe beilleszteni a részmunkaidőt, mellékállást.

A részmunkaidő egyre népszerűbb a cégek körében is

Míg pár éve nagyítóval kellett keresni az érdemleges, szakmai jellegű részmunkaidős állásokat, addig napjainkra egyre elterjedtebb forma. Sok munkakörben a vállalkozások is egyre nyitnak a rugalmas, jobban kombinálható munkaidők felé, hiszen rengeteg előnnyel jár.

Az AtlaszPartnernél mi csak ellenőrzött, előszűrt cégek állásajánlataival dolgozunk és 1-2 munkanapon belül válaszolunk minden jelentkezésre. Fontos: nálunk minden álláshirdetésnél publikus információ a munkabér és a juttatási csomag. Azon dolgozunk, hogy minél átláthatóbb, gyorsabb és gördülékenyebb folyamattá váljon az álláskeresés. Ha kíváncsi vagy rá, csekkold le a részmunkaidős, rugalmas munkaidejű állásajánlatainkat!

Főállású munka