Szakmai gyakorlat - hogyan találj megfelelőt?

Szakmai gyakorlat - hogyan találj megfelelőt?

Ma a legtöbb egyetemi képzésen kötelező elvárás az összefüggő szakmai gyakorlat teljesítése. De jól teszed, ha a feladatra kihívásként tekintesz és kimaxolod a szakmai gyakot! :)

Hiszen ha jó helyet sikerül megcsípned és a munkát kellően komolyan veszed, az egész jövőbeni karriered szempontjából nagyot ugorhatsz. Sőt, a gyakorlatot szerencsés esetben egy jó kis fizuval és egy állásajánlattal a zsebedben is zárhatod.

Nézd meg a szakmai gyakornoki diákmunkalehetőségeket!

Mi az a szakmai gyakorlat?

szakmai gyakorlat

A szakmai gyakorlat egy lehetőség arra, hogy az egyetemisták az általuk tanult szakmában, még a sulival egy időben, élesben is kipróbálják magukat. Gyakornokként eltöltesz egy időt egy szakterületedbe vágó, neked szimpatikus intézménynél, ahol kvázi extra tantárgyként betekintést kaphatsz a valódi munkába.

A gyakorlat egyik legfontosabb jellemzője, hogy igazolható - ugye, nem lenne jó sok-sok óra munka után rájönni, hogy azt nem számítják be neked? A közös munka lezárásaként a szakmai gyakorlat végén igazolást kapsz, amiért az iskola krediteket ad neked.

A gyakorlat az egyetemi élet szerves része, olyannyira, hogy a kötelező szakmai gyakorlatról szóló jogszabály értelmében ma már diplomát sem kaphatsz nélküle.

Hol találok szakmai gyakorlatot?

A választható szakmai gyakorlati helyek sokszor az egyetem honlapján is megtalálhatók, de nyugodtan keresgélhetsz nálunk is profilba vágó lehetőségeket. Kizárólag ellenőrzött cégek, 100% hivatalos diákmunkák és jó kis órabérek várnak rád az Atlasz Iskolaszövetkezetnél. Fontos, hogy a kiválasztott céget még a munka megkezdése előtt a sulival is el kell fogadtatnod.

Mint minden munkára, a szakmai gyakorlatra is igaz: a jó helyekre nehéz bekerülni. Jól teszed, ha már 3-4 hónappal előre körülnézel a neked való opciók között és regisztrálsz. Nálunk online szerződhetsz, úgyhogy tényleg simán felkészülhetsz az állások érkezésére!

Szakmai gyakorlat: mikor érdemes elkezdeni?

A mintatantervek szerint a szakmai gyakorlat ideje az utolsó félév. Ez azonban megegyezéssel máshogy is alakítható, szóval ha már korábban kapsz egy jó lehetőséget, nem feltétlenül kell várnod.

Népszerű megoldás a gyakorlat nyári szünetre való időzítése, így ugyanis nem kell, hogy a nyári diákmunka a tanulásban akadályozzon – cserébe persze a nyaralásból, bulizásból kell feláldoznod valamennyit.

A szakmai gyakorlat összefüggő, azaz szünet nélkül kell végigcsinálnod, bár bizonyos szakok speciálisabb okokból szakaszokra bonthatják. Ez azt jelenti, hogy általában több hónapig tartó folyamatos elfoglaltsággal kell számolnod – ennek fényében döntsd el, mikor mész.

Hány óra a szakmai gyakorlat?

szakmai gyakorlati lehetőség

A szakmai gyakorlat hosszával kapcsolatos elvárások egyetemtől, szaktól függően változnak. A leggyakoribb a 6 hetes időtartam, de 2 hét és fél év között a skála elég széles.

De a túl rövid gyakorlatoktól inkább tartsd távol magad, ugyanis ezek olyan kevés gyakorlati tapasztalatot nyújtanak, hogy nem érdemes rájuk vesztegetni az időd.

A heti óraszám szintén változó és rugalmas. Sok pozíció csak heti 20 órás, de ha ennél többről van szó, a beosztásod beállításakor általában akkor is tekintettel lesznek az egyéb elfoglaltságaidra.

A meghatározó tényező: az iskola

A helyzet az, hogy a szakmai gyakorlat hivatalosan egy iskolai feladat. Még mielőtt bármibe belekezdenél, a legelső tennivalód, hogy utánaolvass a sulid által támasztott követelményeknek, az elvárások ugyanis szakonként nagyon változók.

A fő kérdések, amelyeknek utána kell járnod:

  • Milyen helyen kell a gyakorlatot végezned? Mennyire kell szorosan kapcsolódnia a tanulmányaidhoz?
  • Milyen hosszúnak kell lennie a gyakorlatnak?
  • Kinek kell megírnia a szakmai gyakorlat teljesítését igazoló lapot? (a munkaadónak vagy esetleg a diákszövetkezetnek)
  • Kell a szakmai gyakorlatról beszámolót, visszajelzést írni az iskolának?

Szakmai gyakorlat fizetéssel? Persze!

Sajnos még mindig sokan magától értetődőnek tekintik, hogy a szakmai gyakorlatért nem jár fizetés, de jó, ha tudod, ennek egyáltalán nem kell így lennie.

A felsőoktatási törvény kimondja, hogy a 6 hétig, vagy annál tovább tartó gyakorlatokért legalább a minimálbér 60 százalékát ki kell fizetni – adómentesen. A fizetés természetesen lehet ennél magasabb is, viszont ha a minimálbért túllépi, akkor a szakmai gyakorlat után már adózni is kell (járulékokat azonban még ebben az esetben sem kell fizetned).

Ha tehát a gyakornoki fizetésed nem éri el a minimálbért, úgy a munkádért kapott teljes összeget legálisan megtarthatod.

A gyakorlaton tehát jó esetben nem ingyen dolgozol, de nem is ez az a hely, ahonnan nagy pénzekre kell számítanod. Anyagi szempontból fogd fel úgy ezeket a heteket, hónapokat, mint egy jövőben megtérülő befektetést.

A hasznos kötelesség netovábbja: karrierépítés

szakmai gyakorlat multinál

A gyakornoki időszak sokak számára az első belépő a felnőtt világba. Fontos lehetőség arra, hogy élesben is kipróbáld, mire elég az, amit eddig tanultál, kapcsolatokat építs a választott szakmádban és megtudd, merre kell továbbfejlődnöd.

Ha jól érzed magad a cégnél, testhez állóak a feladatok és bírod a tempót, akkor az egy jó visszaigazolás lesz az egyetemválasztásodra. De ha nem az igazi, akkor még a diploma előtt lesz egy kis időd korrigálni: másik szakirányt, nyelvet tanulni még, mielőtt megszereznéd a végzettségedet.

Ha pedig jól teljesítesz és lelkes vagy, sok helyen akár főállásba is könnyen átkerülhetsz. Több ilyen lehetőséget nem kapsz a karriered elindítására – használd ki ügyesen!

Szakmai gyakorlatot keresel? Nézz körül állásportálunkon!

Az atlaszmunkak.hu állásportálnál gyakran megkérdezik tőlünk, vannak-e szakmai gyakorlatos munkáink.

A válasz természetesen igen: a diákmunkáink között számos ilyen lehetőség található – és ha a sulid szabályai szerint ez a diákszövetkezet feladata, le is tudjuk neked őket igazolni.

Ezek a munkák mind fizetett gyakornoki pozíciók, a hirdetésekben pedig teljesen nyíltan láthatod, hol kell dolgoznod, milyen ideig és mennyi pénzre számíthatsz - sőt, az állásokhoz részletes leírás is tartozik. Ha találsz neked szimpatikus ajánlatot, azonnal leellenőrizheted, a feltételek megfelelnek-e az igényeidnek és a sulid követelményeinek.

Ha pedig minden klappol, a regisztráció alig 2 percbe kerül, az állásokra jelentkezés pedig összesen egy kattintás. Légy te is AtlaszDiák, regisztrálj most, aztán egy kalappal a munkakereséshez!

 

Diákmunka