SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ - Erre kötelező figyelned

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ - Erre kötelező figyelned

Tudod mi a különbség a szakmai önéletrajz és az általános önéletrajz között? És azt tudod, hogy mutasd be profin magad és a szakmai eredményeid? Tarts velünk, most felfedjük a szakmai önéletrajz 5 titkát!  

férfi szakmai önéletrajz írása közben

Miben más a szakmai önéletrajz? 

A szakmai önéletrajz abban különbözik az “általános” önéletrajztól, hogy célja a szakmai tapasztalatod, ismereteid bemutatása, annak részletes kifejtése.

Ebből következik, hogy ebben az esetben egy részletesebb, terjedelmesebb önéletrajzról van szó.

Az önéletrajz “klasszikus” elemei, mint például az elérhetőség, ezeken felül ugyanúgy megtalálhatóak ebben is. Az iskolai végzettségeket is tüntesd fel - és amennyiben ezen ismeretek fontosak a munkához- nyugodtan térj itt is ki a részletekre.

Így természetesen tovább tart, nagyobb munkát is jelent a részletes szakmai önéletrajz készítése - a cégek külön jelezni szokták, ha ezt kérik a pályázótól.

Ahhoz, hogy profin és gyorsabban elkészülhess, megosztunk Veled most pár tippet - ráadásul a cikk végén még további segítséget kínálunk! 

5 tipp - hogyan jelentkezz úgy, mint egy profi?

1. A releváns szakmai tapasztalatokat válogasd ki

A kutatómunka elkerülhetetlen. Csak olyan szakmai tapasztalatot, kompetenciákat részletezz, amelyek fontosak, érdekesek a megpályázott állás elnyeréséhez. Ismerd meg a céget és elemezd ki az álláshirdetést, hogy képbe hozd magad, nekik mire van szükségük!

A részletes szakmai önéletrajzban kifejtheted milyen sikereket értél el az adott munkahelyen, milyen projektben vettél részt. Ha a munkádat elismeréssel, kitüntetéssel díjazták, azt is nyugodtan tüntesd fel.

Jó pontot szerezhetsz, ha megadod az egykori felettes, vezető elérhetőségét referenciaként, - természetesen miután ezt velük leegyeztetted. 

szakmai önéletrajz fotó minta

2. Legyen képed hozzá - nem is akármilyen!

Ugyan a fényképes szakmai önéletrajz nem elvárás, de jó, ha tudod, hogy nagyon megnöveli az esélyeidet - feltéve, ha az a kép profi!

Olyan képet keress, ami a fejed és vállad mutatja, és amelyen üzleti ruhában szerepelsz. A mosollyal is legyél visszafogott, kedves mosoly lehet, de több ne. Az aktuális fotóid közt keresgélj, ne a 10 évvel ezelőttiek között - vagy készíts akár egy újat. Egy okostelefon segítségével ma már könnyen elkészítheted!

Fontos a semleges háttér: egy üres fal, esetleg egy növény pont megfelelő. Semmiképp se válassz autóban, sötét helyen, bevásárlóközpontban készült fotót, mert ezek azt fogják tükrözni, hogy nem fordítasz elég figyelmet a jelentkezésre. Itt most sajnos nem lesz elég egy random szelfi, egy hivatalosabb, beállított képre lesz szükséged.

Javasoljuk, mutasd meg a fotódat néhány ismerősödnek, kérd ki a véleményüket. Egy objektív, megbízható visszajelzés segíthet eldönteni, hogy valóban megfelelő-e rólad és arra a konkrét állásra az adott fotó. Végül azt is érdemes megjegyezni, hogy szerkeszd be a szakmai önéletrajzba, ne külön csatolmányként küldd.

3. Légy konkrét és hangsúlyozd, ami az adott cégnek fontos

Nagyon fontos, hogy minden egyes jelentkezéshez “cégre szabott” szakmai önéletrajzot készíts. Érdemes többször elolvasni az álláshirdetést, az adott cég “fejével gondolkodni”, hogy számukra mi lehet a fontos, és azt kell kidomborítani a saját bemutatkozásodban.

Akár azt is megteheted, hogy egyes készségeket úgy tüntetsz fel - szóról szóra!- ahogy az a kiírásban is szerepel. Előfordul, hogy nagy cégeknél az önéletrajzokat szoftveresen vizsgálják első körben és a hirdetés szövegével való egyezési arányt figyelik: ilyen esetben ez külön előnyt jelent.

4. Legyen lényegretörő és könnyen áttekinthető a szakmai önéletrajz

Tudtad, hogy egy önéletrajzra sokszor kevesebb, mint 1 percnyi ideje jut a HR-esnek? Ha nem áttekinthető, nem jól tagolt, biztosan nem tudja a lényeget kibogozni. Ne engedd, hogy ilyeneken múljon az állásod!

Írj egy vázat, legyen egy jól részekre bontott, logikus felépítés, amit a szakmai önéletrajz készítése során végig követsz. Ebben egy önéletrajz sablon is segítséget nyújthat. 

5. Légy őszinte, de diplomatikus

Természetes, hogy nagyon el szeretnéd nyerni az állást. Persze, hogy a legjobb benyomást akarod tenni. De csak óvatosan! Ahogy a fotó kiválasztásakor is, a hitelesség, önmagad korrekt felvállalása most is előnyt jelent.

Hiába lehengerlő az önéletrajzod a 10 évvel ezelőtti fotóddal, hiába írod be az erős középfokú nyelvtudást, ha alapfokon beszélsz most még, az állásinterjún kiderül a “turpisság”. Egy ilyen ferdítés az első jele a megbízhatatlanságnak, úgyhogy nagyon fontos, hogy elkerüld az ilyen helyzeteket.

Ezekre figyelj oda! 

A szakmai önéletrajz készítése során természetes, hogy szakszavakat használsz, azonban vigyázz - a mértékletesség a kulcsszó ebben is. Első körben a részletes szakmai önéletrajz gyakran a HR-eshez kerül, aki nem szakmabeli. A szakzsargonokkal teletűzdelt önéletrajz könnyen visszatetszést kelt. Később, a személyes beszélgetés során a szakmai vezetőnek megcsillogtathatod majd a tárgyi tudásod is.

Minden cég precíz, megbízható embert keres. A pályázati anyagok esetében különösen fontos, hogy mindent (motivációs levél, szakmai önéletrajz, e-mail, amibe ezeket csatolod, stb.) nyelvtanilag helyesen fogalmazz meg.

Érdemes kis szünetet tartani, miután elkészült a pályázati anyagod és aztán friss szemmel, újra, mindent átolvasni. A legjobb, ha ilyenkor segítséget is tudsz kérni, és van, aki kívülállóként is leellenőrzi a szöveget. Inkább küldd egy picit később, de helyesen, mint gyorsan de hibásan. 

szakmai önéletrajz gépelése

Tippek pályakezdőknek 

Gyakran előfordul az abszurd helyzet, hogy egy pályakezdőnek a szakmai önéletrajz szakmai gyakorlathoz szükséges. Egyszerű a megoldás! A szakmai önéletrajz készítése során ilyenkor az iskolában, képzéseken megszerzett ismeretekre kell kitérni. Ismertesd a tantárgyakat, tanulmányi eredményeidet és például azt se felejtsd ki, ha sikerrel szerepeltél egy tanulmányi versenyen.  Ha van önkéntes munka vagy diákmunka során megszerzett tapasztalatod, ami szakmailag releváns lehet, akkor máris van mihez nyúlnod: mutasd be ezeket!

Regisztrálj és töltsd le a szakmai önéletrajzodat pár perc alatt! 

Zsong a fejed a sok információtól és azt se tudod, hogy kezdj neki? Regisztrálj az AtlaszPartner oldalán és készítsd el pár perc alatt a szakmai önéletrajzod.

Az adataid feltöltése után kiválaszthatod a neked tetsző szakmai önéletrajz sablont és aztán a kész dokumentumot le is töltheted!  Egy szakmai önéletrajz elkészítése órákat vehet igénybe, ráadásul többször, több céghez kell elkészíteni. A szakmai tapasztalataid összegyűjtésében nem tudunk segíteni, de az önéletrajz-írás folyamatát könnyebbé tehetjük számodra - így gondoskodunk is róla. Ha pedig ezzel megvagy, akkor az állások terén is számíthatsz ránk: nézz körül állásajánlataink közt és pályázd meg a neked való munkát!

Főállású munka