Állásinterjú kérdések és válaszok- segítünk felkészülni!

Állásinterjú kérdések és válaszok - SEGÍTÜNK FELKÉSZÜLNI

Érdekel, hogy melyek a leggyakoribb állásinterjú kérdések és válaszok? Szeretnél még profibb lenni vagy pályakezdőként most lesz az első beszélgetésed? Segítünk! Nézzük át együtt, mi merülhet fel az interjún, hogy garantáltan magabiztos és meggyőző legyél.

Az állásinterjú kettős célja, hogy el tudd a végén te dönteni, jó lenne-e majd ott dolgozni és hogy a cég is téged válasszon, kitűnj a többi jelentkező közül. Légy magabiztos és próbálj meg arra törekedni, hogy egyenrangú partnerekként tárgyaljatok: a munkád értékes, ők pedig megbízható munkatársat keresnek.

Ha szeretnél megbízható, előszűrt cégek munkaajánlatai közül válogatni: nézz körül az álláshirdetéseink között!  

férfi figyel az állásinterjún

Tipikus állásinterjú kérdések és válaszok

Ugyan minden interjú más és más, azért vannak olyan kérdések és információk, amelyek mindig előkerülnek. Nagyon fontos, alapvető dolog, hogy nézz utána a cégnek: hol találhatóak, milyen eredményeik vannak, mi mindennel foglalkoznak. Ez a 0. lépés, hiszen ők tájékozódnak rólad a jelentkezésedből, neked is fel kell készülnöd az alapokból.

És akkor lássuk a leggyakoribb állásinterjú kérdéseket és válaszokat!

Miért jelentkeztél erre az állásra?

Tipikus kérdés az állásinterjún - hisz a beszélgetés nagy része a motivációd feltérképezéséről szól. Készülj fel már otthon a válasszal, és őszintén, de diplomatikusan fogalmazd meg, hogy mit felelsz majd erre.

Az, hogy tele vagy szakmai ambíciókkal, fejlődni szeretnél, mindig jó pont az állásinterjún. Így korrekt válasz az is, hogy ha a karrieredet szeretnéd építeni, magasabb fizetést szeretnél.

A cég iránti pozitív érzéseket mindig örömmel fogadják az interjún, még profibb, ha konkrétan meg is tudod indokolni.

Nyugodtan megmondhatod azt is, ha a családi életed változásai vagy a földrajzi elhelyezkedés miatt volt szimpatikus. Ezzel megmutathatod, hogy koncentrálsz a munka-magánélet egyensúlyra, tudatos munkaerő vagy. 

Milyen korábbi tapasztalataid vannak?

Az állásinterjú kérdések közül az egyik kedvencünk, mert a válaszban kidomboríthatod a jó tulajdonságaid is.

Gondold végig, milyen sikereket tudnál felhozni példának, mik azok az eredmények, amelyekre büszke voltál. Nem szerénytelenség, ha ezeket aztán el tudod mondani, főleg, ha ezek tényszerűen, mérhetően kimutatható eredmények.

Példák, amelyeket kiemelhetsz:
- szakmai feladat, amit a te ötletednek köszönhetően sikerült profin megoldani
- konkrét javaslatod volt a hatékonyabb munkavégzésre
- elértél egy kitűzött célt, kitüntetést, oklevelet kaptál

Miért hagyod ott a mostani munkahelyedet?

Rákérdezhetnek az eddigi feladataidra, munkahelyváltásaidra, korábbi munkatapasztalataidra is. Ez egy tipikus állásinterjú kérdés és trükkös, mert felmérik azt is egyúttal, hogy lojális, hűséges alkalmazott vagy-e. 
A válaszodban a múltról csak a szépet! Sosem szabad az előző munkaadódat szidni. Lehet a váltásod oka például, hogy újabb területen szeretnél fejlődni, a karrieredet szeretnéd építeni, vagy megváltozott a korábbi munkahely, átszervezések történtek, amelyek már nem felelnek meg számodra.

Miért pont itt akarsz dolgozni?

Ez a leggyakoribb állásinterjú kérdések közt is biztosan dobogós! Ilyenkor jön nagyon jól, hogy te már megismerted előre a céget, ahova állásinterjúra mentél. Az mindig nyerő, ha válasz közben “megdicséred” a vállalatot. Nyugodtan emeld ki a konkrét eredményeiket, díjakat: ne sablon választ adj, lássák, hogy felkészültél!

Milyen rossz tulajdonságaid vannak?

Az állásinterjú kérdések között az egyik legaljasabb: miben vagy a leggyengébb? Nem kell megijedni, csak őszintén válaszolj! Olyat mondj, ami igaz, hogy nem az erősséged, de fejleszthető és nem zárja ki hogy jól elvégezd majd a feladatod. Hangsúlyozd ki, hogy mit teszel azért, hogy javítsd azt a területet.

Konkrét példák, hogy jobban érthető legyen:

- most épp elégséges az angoltudásod, de a jövőben jelentkezel nyelviskolába, vagy nyitott vagy a munkahelyi nyelvtanfolyamokra is
- a táblázatkezelésben még nem teljeskörű a tudásod, de folyamatosan képzed magad
- hajlamos vagy túlterhelni magad, de mostanában már nagyon odafigyelsz, hogy kivegyed a megfelelő mennyiségű, előírt szünetet, szabadságot

Pro tipp: amikor szóba kerül, hogy a jövőben - 5 év múlva például - hol látod magad, nyugodtan húzd elő ezt a kártyát. Mondhatod, hogy akkorra már ezen a területen is profi leszel!

állásinterjú

A te kérdéseid:

Egyértelműen kell, hogy tudd, hogy mi lesz a pozíció, mik lesznek a feladataid, hol végzed majd a munkát, mennyi lesz a munkaidőd és milyen fizetésre-juttatásra számíthatsz. Ha a munkád megengedi, érdemes rákérdezni a home office munka lehetőségére is. Készülj fel ezekkel a kérdésekkel előre, hogy legyen mit kérdezned, mikor rád kerül a sor.

Rákérdezhetsz arra is, hogy a cégnél miként zajlik a teljesítményértékelés: a válaszból a betekintést nyersz a szervezettségükbe.

Állásinterjú kérdések és válaszok pályakezdőknek

Milyen munkatapasztalatod van - ha most kezdesz?

Pályakezdőként az állásinterjú kérdések fogósak lehetnek. Semmiképp ne hagyd ki a válaszból azokat a munkatapasztalatokat se, amelyeket diákmunka, önkéntes munka, esetleg a családi vállalkozásban szereztél. Lehet, hogy szakmailag nem lesz releváns, de az előny, ha már gyakorlatod van a csapatmunkában, az adminisztrációban vagy az üzleti kommunikációban.

Ha még semmilyen munkatapasztalattal nem rendelkezel, akkor azt emeld ki, hogy a tanulmányaid során melyik, szakmailag releváns tárgy érdekelt a legjobban, miben tűntél ki.

Telefonos állásinterjú kérdések és válaszok

A telefonos állásinterjú kérdések és válaszok esetén gondolnod kell arra, hogy nem látjátok egymást, nehezebb a másikat megérteni - a nyugodt, csendes környezet elengedhetetlen.

Ha éppen nem alkalmas a hívás és nem tudsz figyelni, akkor kérd el a nevet, elérhetőséget és javasolj egy későbbi visszahívást, kerüld el a kapkodást, félreértést. Ha a nyelvtudásodat szeretnék így tesztelni, a nyugalom még fontosabb. Ha megbeszélt időpontban zajlik az interjú, te is jobban rá tudsz hangolódni!

Célszerű minden jelentkezésedet egy táblázatban vezetni, hogy képben legyél vele, egyáltalán kinek a hívását várhatod.

Ahogy mindig, most is legyenek kérdéseid és jegyzetelj. Ha tudod, mikről volt szó, a beszélgetés végén célzottan tudsz kérdezni, nem marad ki semmi fontos és látszik, hogy odafigyeltél.

A búcsúzás előtt kérdezz rá és ha megoldható, kérj egy írásos visszajelzést: így könnyebb lesz felkészülnöd a következőre, vagy biztosan nem vész el a személyes interjú időpontja.

Sokan elfelejtik, de fontos tipp: mosolyogj! A kedvesség átmegy a telefonvonalon keresztül is és mindig nyerő!

állásinterjú jó hangulatban

Bértárgyalás, fizetési igény - nézzük meg őket!

Fizetési igénynél érdemes sávosan meghatározni, hogy mennyit szeretnél keresni, de akár időbeli eltolásokat is alkalmazhatsz! Például: “A célom, hogy nettó 470-500 ezer forintot keressek egy év múlva, de most megfelelő számomra a 400-420 ezer forint is. Azonban, ha növekszik a teljesítményem, akkor bizonyos időközönként szeretném újratárgyalni a fizetést.”

A juttatásokra is alkalmazhatod ugyanezt a taktikát: ha azonnal nem is járna a céges kocsi, kérdezz rá, milyen feltételeket kell teljesítened, hogy később mégis elérhető legyen.

Az azonban fontos, hogy reális igényeket fogalmazz meg: a munkád megtermeli ezt a hasznot a cégnek? Ez egy tárgyalási helyzet, ahol az elvárásaid mellett azt is bizonyítanod kell, hogy vagy olyan jó munkaerő, aki megérdemli a plusz juttatást vagy a későbbi magasabb bért.

Nagyon fontos az alkuképesség, a te részedről is, figyeld meg, hogy a cég hogyan reagál a felvetésedre. Ha már az interjún is van hajlandóság az alkura, az pozitív kilátásokat sejtet. Ha már az elején teljesen elzárkóznak, később sem számíthatsz a rugalmasságukra.

Az se bíztató, ha olyan irányban kezdenek el érdeklődni, ami szabályellenes. Nézzük, milyen kérdésekre mondhatod, hogy nem adsz választ. 

Ismerd a jogaidat - mit NEM kérdezhetnek? 

Az állásinterjún csak olyan kérdések jöhetnek szóba, amelyek a munkaviszony szempontjából fontosak.

Így életkorra, nemi identitásra, vallásra, a gyerekvállalásra nem kérdezhetnek rá! Tabu az egészségi állapotodról, betegségedről vagy külön a családi állapotodról faggatózniuk és a politikai nézeteid se tartoznak a témához. Ha ilyen irányú kérdéseket kapnál, maradj higgadt és mosolyogva mondhatod, hogy ezekre nem áll módodban válaszolni. 

Az interjú kérdések és válaszok után... 

Az állásinterjúd ekkor még nem ért véget. Amíg el nem hagytad az épületet, nem engedhetsz ki. Ne felejtsd el megköszönni a lehetőséget, kedvesen búcsúzni a portástól, - apróságnak tűnhetnek, de számítanak! Hazafelé, otthon, végre szusszanhatsz!

Most jön az idegtépő várakozás időszaka, hogy pozitív választ kapsz-e a cégtől. Akárhogy is érzed a mostani beszélgetést, amíg nincs az új helyen aláírt munkaszerződésed, tartsd nyitva a szemed - pályázz tovább.

Nézd meg a mi aktuális állásajánlatainkat is!   

Főállású munka