Teljesítményértékelés - ismerd meg, hogy zajlik!

Teljesítményértékelés - ismerd meg, hogy zajlik!

A teljesítményértékelés célja az, hogy segítsen objektíven látni a munkádat. Mennyit fejlődsz egy fél év alatt? Miben lenne szükséged segítségre, hogy hatékonyabban dolgozhass? Ezek mind kiderülhetnek a rendszeres beszélgetések alatt. Nézzük, mit is jelent - és aztán elárulom, hogyan válhat a “barátoddá”, miként készülhetsz fel rá!

teljesítményértékelő beszélgetés két kolléganő közt

Mi fán terem a teljesítményértékelés? 

Egy olyan beszélgetés, amelynek az a lényege, hogy kicsit kilépve a sűrű munkanapokból, időt szántok arra, hogy az elmúlt időszakot áttekintsétek és arról kölcsönösen visszajelzést tudjatok adni egymásnak.

Ideális esetben a vállalatnak, cégnek van egy értékelésre szolgáló rendszere, amit a HR-es kollégák alakítanak ki a szaktudásuk alapján. Ez alapján kerül rendszeresen sorra a beszélgetés, negyedévente vagy félévente, évente.

Hogyan zajlik a teljesítményértékelés - mire készülj?

Ahhoz, hogy gördülékenyen mehessen a munka nem elég az “ez szép volt!”

Általában évente ültök majd le beszélgetni, úgy, hogy előre egyeztettek időpontot. A beszélgetés során - a legtöbb esetben - a közvetlen felettesed lesz jelen. A megbeszélés bizalmas, konfliktus esetén szokott a HR vagy a közvetlen felettesed főnöke is részt venni benne.

Fontos, hogy végig légy tisztában a valós teljesítményeddel - ehhez persze az is kell, hogy átlátható módon mérjétek ezt a munka közben. A beszélgetések alapvető eleme a tárgyalt időszak összegzése és a fejlődésed megvizsgálása. A munkaköri leírásod lehet a kiindulópont, valószínűleg azokról a feladatokról, célkitűzésekről fogtok beszélgetni, amelyeket a munkakezdéskor leszögeztetek.

Ezután jöhet a következő időszakra vonatkozó célok meghatározása: min kell változtatni, mit lehet folytatni vagy miben kéne újítani.

Érdemes magadban megfogalmazni, hogy téged mi ösztönöz jobb teljesítményre, és ezekről is beszélni a teljesítményértékelések során. A téged motiváló hatásokra biztosan rákérdeznek majd: hiszen szeretnék látni, hogy mivel érhető el nálad a hatékonyabb munkavégzés.

Miért nagyon fontos, hogy legyen írásban is nyoma?

Mert így mindketten tudjátok majd később is, mire kell odafigyelni, min kell változtatni vagy tovább folytatni, és legközelebb lehet hivatkozni a most elhangzottakra.

Ideális esetben a teljesítményértékelés jó hangulatú, motiváló és kölcsönös, azaz te is visszajelzést adsz a főnöködnek.

Ha nálatok is így zajlik a beszélgetés, akkor szuper!

Ha nem, akkor elképzelhető, hogy nem jó helyen vagy. Ha váltáson gondolkodsz, érdemes megnézned aktuális állásajánlatainkat.

Az, hogy egy cégnél mennyire fontos a teljesítményértékelés, hogy mennyire szervezetten zajlik, sokat elárul ám róluk!

Pro tipp: érdemes erre és a folyamatára az állásinterjún is rákérdezni. Látni fogják, hogy érdeklődsz a cég és a működése iránt és azt is, hogy fontos neked a visszajelzés. Ráadásul azt is megtudhatod, mennyire hatékony, szervezett a vállalkozás.

teljesitményértékelés számítógép előtt

Hozd ki a legtöbbet az értékelésből! 

A beszélgetést követően te is kell, hogy kapj egy példányt az értékelő lapokból. Így tudsz a következőig terjedő időszakra készülni, látod, milyen feladatok várnak rád. 

Tekintsd úgy, hogy a következő értékelésig terjedő időszakra munkatervet készítesz. Állíts be magadnak emlékeztetőket, - vagy legalább kettőt, kb. félidőben és a szokásos időszak előtt egy hónappal. Akkor ismét tekintsd át, hol tartasz, gondold végig, ha most lenne már az értékelésed, vajon milyen eredmény születne.

Ha így teszel, akkor te már felkészült leszel a teljesítményértékelő beszélgetésre. Csak annyi lesz a teendőd, hogy a jól ismert múltkori értékelést újra előveszed és már nem csak ellenőrzöd magad, hanem a szokásos kérdésekre átgondolod a válaszodat.

Ne feledd, hogy az értékelés ugyan a te teljesítményértékelésed, de ez kétoldalú!

Ez egy remek alkalom arra, hogy te is visszajelzést adj - élj a lehetőséggel! Normális esetben maga a főnököd vagy a teljesítményértékelő űrlap is tesz fel bátorító kérdéseket. Nyugodtan beszélj a nehézségeidről és arról, ha segítségre van szükséged.

Egy ilyen beszélgetés tökéletes alkalom arra, hogy jelezd, ha például magánéleti okok miatt átmenetileg gyengébb teljesítményt nyújtottál, vagy szakmai oktatásra lenne szükséged. Így a vezetőd, a munkahelyed is pontosabb meg tudja majd ítélni a munkádat és jobban felismeri, hogy mire van szükséged a hatékonyabb munkához.

Ahogy neked is fontos, hogy lásd, jó irányba tartasz-e a cégen belül, hogy tudjad, hogy értékes a munkád - ez a főnöködnek is alapvető információ.

A teljesítményértékelés és a jutalmazási rendszer

Általában a teljesítményértékelés során kerül elő az a bónusz, a jutalmak kérdése is. Szóba kerülhet a fizetésemelés, az előrelépési lehetőség: itt az idő, hogy röviden felvázold a karriercéljaidat. Sokszor a jövő évi feladatokon túl a dolgozói képzéseket is ekkor tervezik meg, mert ez az adott feladataidhoz, jó teljesítményedhez is kötődhet. Érdemes ilyenkor őszintén egyeztetni, hogy mi érdekel a legjobban, milyen oktatáson vennél részt a legszívesebben: a fejlődőképes munkaerő kincs!

A legjobb, ha már a felvételi beszélgetésen tisztázzátok, hogy milyen egyéb ösztönzők vannak a cégnél. Melyek azok, amelyek minden dolgozónak járnak (például nyugdíjszámla), mi az ami pozícióhoz kötött (például céges autó) és mi az, amit az éves teljesítményed szerint adhat a főnököd (plusz képzés). 

Ha a feladatod megengedi, a home office munka lehetősége sokszor könnyebbséget jelenthet, érdemes erre is gondolni, amikor a teljesítményedet vitatjátok meg. Főleg, ha az irodában már bizonyítottál, hogy jól és megbízhatóan tudsz önállóan dolgozni.

teljesitményértékelésén beszélő kolléganő

Huh, túl vagy az első év értékelésén: hogyan tovább?

A jó hangulatú teljesítményértékelés után a helyeden érzed magad, vidáman és motiváltan folytatod tovább a munkádat. Érted, hogy mik a jövőbeni feladataid, karrierlehetőségeid, és hosszabb távon is el tudod magad ott képzelni.

Ha mégsem így van, akkor is nyertél, mert akkor ez a beszélgetés abban segített, hogy lásd, - változtatni kell. Ez sokszor egy nehéz felismerés, de még mindig jobb, mintha éveket pocsékolnál el, olyan előrelépésre, oktatásra várva, amit azon a munkahelyen nem fogsz megkapni. Ha ez az eset áll fenn, akkor nézz körül most az aktuális álláshirdetéseink közt, hátha gyorsan felcsillan az új lehetőség!

Főállású munka