Ilyen egy TÖKÉLETES MOTIVÁCIÓS LEVÉL

Ilyen egy TÖKÉLETES MOTIVÁCIÓS LEVÉL

Megijeszt, ha egy álláshirdetésre az önéletrajz mellé motivációs levelet is kérnek? Nem tudod, mit írhatnál egy ilyen szövegbe ahhoz, hogy meggyőzően add elő magad és ne vessz el a rengeteg hasonló bemutatkozás között? Segítünk, hogy ne akadj el a munkakeresés eme sokak számára kényes pontján.

Motivációs levél készítése

Milyen a jó motivációs levél?

A motivációs levél sablonossága egyszerre áldás és átok. Pozitívum, hogy nagyjából tudhatod, milyen szabályokhoz kell tartanod magad. Épp ezért viszont nincs könnyű dolgod, ha szeretnél valóban meggyőző lenni és élettel megtölteni a kliséket.

Az aranyszabály:

  • nézz utána a cégnek,
  • reflektálj az álláshirdetésben megfogalmazott elvárásokra,
  • majd hozd fel a saját, ezzel összekapcsolható tapasztalataid.


A kulcsszavak, közhelyek ismételgetése helyett inkább konkrét példákat hozz, legyél annyira személyes, amennyire a helyzet megengedi.A tömörség is fontos, legalább annyira, mint az önéletrajz esetében. Egy oldalnál hosszabbra semmiképp se nyúljon a bemutatkozásod, de az igazi az, ha már fél oldalban el tudsz mondani mindent, ami szükséges.

A motivációs levél tartalma és írása

A motivációs levél felépítésének megvannak a maga kötelező elemei, amiket érdemes megtartani.

Az első ilyen a megszólítás. Itt mindenképp a hirdetésben szereplő nevet használd, esetleg próbáld meg a cég honlapjáról kideríteni, hogy konkrétan kihez fog kerülni a leveled, és hozzá szólj személy szerint. Így látszani fog, hogy utánajártál, hova jelentkezel és nem egy összecsapott sablonnal próbálod észrevetetni magad.

Az olyan általános megszólításokat, mint a „Tisztelt Hölgyem / Uram” vagy a „Tisztelt Címzett” inkább hanyagold: ha valamilyen okból nincs a munkaadóról semmilyen konkrétabb információd, jobban teszed, ha semmilyen megszólítást nem írsz. A címzést követően említsd meg a konkrét pozíciót és érdemes arra is hivatkoznod, hogy hol találkoztál a hirdetéssel.

Ezután jön a lényegi rész, ami két fontos tartalmi elemre bontható.

Az egyik a korábbi releváns tapasztalatok taglalása: ezek lehetnek múltbeli munkáid éppúgy, mint az alkalmasságodat bizonyító személyes tulajdonságok. Nézd meg, hogy mik az álláshirdetésben az elvárások és gondold végig, hogy mikor feleltél meg ezeknek, mit tudnál példaként megemlíteni. Pl. elvárás: pontos, precíz munka, a te tapasztalatod, hogy minőségellenőrként 3 gépsor mintáit ellenőrizted, ami megkövetelte, hogy a legkisebb eltéréseket is észrevedd.

A másik részben azt fejtegesd, mi tetszik a cégben és az állásban, mi olyat nyújt számodra a pozíció, amivel tudsz azonosulni, pl. nagyon szívesen dolgoznál egy ilyen korszerű üzemben, irodában, a cég tevékenységi köre passzol a korábbi tapasztaltaidhoz, jó előrelépés lenne számodra szakmailag.

Végül egy frappáns és illedelmes lezárásban tudasd a céggel, hogy bízol a személyes találkozó létrejöttében, majd fejezd be a dokumentumot egy dátummal és egy aláírással: már kész is vagy!

A kötelező körökkel kapcsolatban az interneten található motivációs levél minták jó eligazítást adhatnak. Ezzel együtt arról se feledkezz meg, hogy a bemutatkozásod a tiéd, lényege éppen az, hogy megmutassa: miben vagy jobb, mint a versenytársaid.

Motiváció munkához

Milyen egy jó motivációs levél mondjuk egy bolti eladó állás esetén?

Vannak olyan munkakörök, ahol sokan meghökkennek a motivációs levél igényén. Hogyan bizonyíthatnád alkalmasságod egy tapasztalatot, végzettséget kevésbé igénylő állásra, és egyáltalán miért szükséges ez?

Pedig a fentebb leírt szabályok itt is éppúgy alkalmazhatók. Ha például bolti eladónak jelentkezel, a szükséges tulajdonságok: a kommunikációs készség, türelem, stressztűrés. Ezek meglétét szemléltesd: korábban is dolgoztál már vevőkkel, higgadt és udvarias stílusban kommunikálsz és a vitás helyzeteket is kézben tartod.

Ha valamilyen specifikusabb területre pl. egy kisállatkereskedésbe jelentkeznél, beszélj a saját kisállataidhoz fűződő kötődésedről, tapasztalataidról. Ha pedig kifejezetten extra képességeket nem igénylő helyre, mondjuk árufeltöltőnek mennél, mondd el nyugodtan, miért van szükséged gyorsan munkahelyre és miért leszel stabil, megbízható munkaerő. Ha a leveledből kiderül, hogy tudsz és akarsz dolgozni, az már elég.

Motivációs levél pályakezdőknek - munkatapasztalat nélkül

Sok fiatalnak okoz nehézséget, ha első komoly munkahelyükre korábbi tapasztalat nélkül kell meggyőző szöveget összeállítani. Pedig a releváns információk megtalálása itt sem ördöngösség. Ha érdekel a megcélzott terület, rengeteg helyen találhatsz használható elemeket: gondolj vissza iskolai tanulmányaidra, önkéntes munkáidra, hobbiprojektjeidre.

Hogy néz ki a motivációs levél egyetemre jelentkezéskor?

Ha a leveles bemutatkozást egyetemi felvételihez kérik, az elvárások akkor is hasonlóak, leszámítva, hogy a munkatapasztalatok helyett értelemszerűen itt a korábbi iskolai tapasztalataidból kell kiindulni.

A motivációkat taglaló részek jelentősége itt talán a szokottnál is nagyobb. Ha van víziód és reális képed arról, hogy választott szakmáddal mit kezdenél a jövőben, valószínűleg máris nyert ügyed van.

És ha angolul kérik?

Nemzetközi cégeknél könnyen előfordulhat, hogy azt kérik, angol nyelven mutatkozz be. Nem kell ilyenkor sem pánikba esni: a motivációs levél angolul is ugyanazon elvek mentén működik, azt leszámítva, hogy a jól megírt szöveggel nyelvtudásodat is bizonyíthatod.

Az ilyen levelet kérő munkahelyeken valószínű, hogy a kollégákkal, ügyfelekkel is angolul kell majd kommunikálnod, így fontos a nyelvhelyesség, a szükséges munkahelyi, profizmust sugalló formulák ismerete.

Motivációs levél minta

Tűnj ki, legyél kreatív!

Mint már említettük, a motivációs levél az esetek nagy részében erősen sablonokra hagyatkozó műfaj. Éppen ezért egyre elterjedtebbek a meghökkentőbb, a megszokott határokon túlmutató megoldások.

Szerintünk ma már egy 1 perces kis szelfivideó jobb képet ad rólad, mint egy féloldalas próza. A videós bemutatkozás viszonylag könnyen elkészíthető, kötetlenebb, és abból is megmutat valamit, hogy emberként milyen vagy – ha ilyennel állsz elő, a pályázatod biztosan nem fogja a másodpercek alatt a kukában végezni.

Bizonyos területeken azt is megteheted, hogy bemutatkozásoddal egyben a szakmai kompetenciádat is bizonyítod. Grafikusként például adja magát a szép, eredeti design vagy animáció, programozóként pedig a bemutatkozó weboldal vagy applikáció elkészítése.

De a formabontó megoldásokra néha akkor is van lehetőség, ha azt nem gondolnánk. Jó példa a fodrász, aki a megcélzott szalonokban CV-jével feldíszített, saját készítésű samponosüvegeket hagyott, vagy a marketinges, aki futárnak öltözve fánkokkal csöngetett be különböző cégekhez, amit az önéletrajzával kísért.

A kreatív motivációs levél ötletekkel jó esetben nem csak a tömegből tűnsz ki, de arról is bizonyságot adsz, hogy el tudod magad adni és képes vagy a találékony, kliséken túlmutató problémamegoldásra. Ezek a tulajdonságok pedig rengeteg munkahelyen jelentenek előnyt.

Kerüld el az ingyenmunka csapdáját!

A motivációs levél mellett a másik gyakori eszköz, amit a cégek az önéletrajzon túl a jelöltek felmérésére alkalmaznak, a próbamunka.

Az ilyet kérő munkaadókhoz érdemes gyanakvóan viszonyulni: vajon mire fogják használni a sok beérkező pályázatot? Sajnos nem ritka, hogy cégek hosszabb ideig a „próbaként” nekik beküldött ingyenmunkákból, vagy a bennük szereplő ötletekből élnek, a küldőknek pedig így semmit sem kell adniuk.

Ha referenciát kérnek a munkád minőségéről, az érthető, de a kipróbálásodra a próbaidő szolgál, nem a felvételi folyamat. 10-15 percnyi feladat beleférhet egy jelentkezésbe, de több órás projektet, munkát nem érdemes elvállalni. Megéri ingyen dolgoznod és erőfeszítést hoznod egy bizonytalan kimenetelű állásjelentkezés miatt? Amíg nem vagy egy cégnél, nem neked kell megoldanod a problémáikat és ha mindjárt kezdésként túl sokat kérnek, inkább menekülj messzire.

Válassz megbízható cégeket!

Az atlaszmunkak.hu állásportálon kizárólag ellenőrzött cégek adhatnak fel hirdetést, akik vállalják, hogy a munkalehetőséget részletesen ismertetik. Tehát cégnévvel, munkabérrel meghirdetett pozíciók közül válogathatsz, hogy tényleg csak oda írj motivációs levelet és önéletrajzot, ahol végül szívesen dolgoznál.

Kövess minket Facebookon és regisztrálj nálunk 2 perc alatt egy e-mail címmel és jelentkezz egy kattintással az elérhető állásokra!

Főállású munka