DIÁKMUNKA FELTÉTELEI - minden fontos infó egy helyen!

DIÁKMUNKA FELTÉTELEI - minden fontos infó egy helyen!

DIÁKMUNKA FELTÉTELEI - minden fontos infó egy helyen!

 

Ha diák vagy és dolgozni szeretnél, akkor érdemes tudnod, hogy melyek a diákmunka feltételei. Összegyűjtöttünk minden fontosat, amit a diákmunkáról tudnod kell, a jelentkezéstől a fizetésen át az adózásig.

A diákmunka vállalás feltételei - a Munka Törvénykönyve szerint

Jogi értelemben diákmunkás lehet az az egyetemista vagy gimnazista, aki nappali szakos hallgatói vagy tanulói jogviszonnyal rendelkezik, és a munkát diákszövetkezeten keresztül intézi.

Ha még nem múltál el 25 éves, akkor is vállalhatsz ilyen pozíciót, ha éppen passzív féléven vagy, később viszont már nem.

Regisztrálj a diákmunkákért 1 perc alatt az e-maileddel az Atlasz Iskolaszövetkezetnél!

A diákmunka feltétele a diákszövetkezeti tagság!

diákmunka vállalás feltételei

A törvény szerint nem jelentkezhetsz diákmunkának minősülő munkára, ha nem vagy tagja valamilyen diákszövetkezetnek.

Az iskolaszövetkezetek közvetítő szerepet töltenek be a cégek és a nappali tagozatos tanulók között. Nem csak állásokat kínálunk, de segítünk is abban, hogy felkészült legyél a munka világában és garantáljuk, hogy a cégeknél minden rendben lesz.

A regisztrációhoz három dokumentumra van szükséged: ezek a személyi igazolvány, az adókártya és az érvényes diákigazolvány. Ezen kívül szükséges, hogy legyen saját bankszámlaszámod, a fizetésed ugyanis erre fogod kapni a munkába állástól kezdve.

Diákmunkát 16 éves kortól vállalhatsz – szülői hozzájárulással

Már gimisként elkezdheted a pénzkeresést! Sokan azt feltételezik, a diákmunka 18 év alatt nem lehetséges. Ez tévedés!

15 évesen még csak a nyári szünetben dolgozhatsz egy hónapot, 16 éves kortól viszont az egész nyár és a tanév is nyitva áll előtted – az egyetlen kikötés, hogy ehhez előbb szülői engedélyt kell kérned. Onnantól, hogy betöltötted a 18-at, jogilag már felnőtt vagy, így egyedül is jelentkezhetsz bárhova.

A legtöbb diákszövetkezet (beleértve minket is) csak 16 éven felüliek közvetítésével foglalkozik, a 15 évesek alkalmazása ugyanis túlságosan szigorú törvényi feltételekhez kötött.

A diákmunka feltételei - precíz szerződés, ami téged is véd

A diákmunka szabályait a Munka Törvénykönyve bővebben is lefekteti. A törvény szerint a munkaviszony egy írásban rögzített szerződéssel kezdődik. Ennek a dokumentumnak tartalmaznia kell a munkavégzés helyét, a napi munkaidőt és a munkaviszony időtartamát. Fontos, hogy ezektől a cég nem térhet el addig, amíg a szerződés érvényben van! Az iskolaszövinél például ilyenekre is figyelünk, ha szükséges, akkor intézzük az új adminisztrációt is.

Egy korlátozás vagy könnyítés: amíg fiatalkorú vagy, nem dolgozhatsz napi 8 óránál többet, sem este 10 után. A túlóra és az éjszakai munka csak 18 éves kortól jöhet szóba – onnantól, hogy hivatalosan felnőttnek számítasz.

Bruttó-nettó fizu számítás - a diákmunka adózása kedvezőbb, mint hinnéd!

Diákként a a bruttó (amit a cég ténylegesen kifizet) és a nettó (amit számládra befut) fizetésed közötti különbség csupán 15 százalék, azaz ha te 1000 Ft-ot keresel, akkor a cég összesen bruttó 1177 Ft-ot fizet. (Az iskolaszövetkezet díja nem a te fizudtól függ, nem vonunk le semmit - mi külön állapodunk meg a céggel, a te fizetésedtől függetlenül.)

Életed első adóbevallását is el kell készítened. Nem kell aggódni, a dolog nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik. Ez nem ördöngösség: sőt, valójában egy kifejezetten egyszerű, automatikus folyamat. Az adóhivatal már mindent tud rólad: év elején megkapod tőlük az éves keresleted összegzését, amit neked mindössze jóvá kell hagynod. Ez a legkönnyebben úgy intézhető, ha van Ügyfélkapu hozzáférésed – ha e-felvételit csináltál, akkor emlékezhetsz erre a rendszerre – ide csak belépsz, ránézel a bevallásra és elfogadod azt.

Fontos, hogy az adót itt nem te fizeted: azt a cég már korábban kifizette az államnak. Neked annyi a dolgod, hogy ránézel a teljes összegre és csekkolod, biztosan rendben van-e minden. Ha igen, már kész is a bevallás.

Milyen diákmunkát találhatok a gazdaságilag nehezebb helyzetekben?

diákmunka feltételei

Ha úgy érzed, szívesen töltenéd a szabadidődet hasznosan, pénzkereséssel vagy tapasztalatszerzéssel, nem vagy elveszett helyzetben a korlátozások, gazdaságilag nehezebb időszakok alatt sem.

Ha jó kondícióban vagy, vállalhatsz könnyebb alkalmi diákmunkákat, fizikai munkákat, raktárosként, árufeltöltöként, vagy lehetsz bolti eladó a legkülönbözőbb helyeken. Ha szívesen beszélgetsz emberekkel, mehetsz call centeresnek; ha introvertáltabb típus vagy, nyitva állnak a hagyományos irodai, nagyrészt adminisztrációs munkák. Ezeknek ráadásul egyre nagyobb része otthonról is végezhető.

Ha inkább szakmai tapasztalatot szereznél, akkor sincs gond: az egyes egyetemi szakokhoz kapcsolódó gyakornoki és belépő szintű pozíciók nagy része is elérhető maradt.

Diákmunka jelentkezés - az Atlasz Iskolaszövetkezettel könnyebb!

Ha csatlakozol az Atlasz Iskolaszövetkezethez, nap mint nap válogathatsz az új, kifejezetten diákoknak meghirdetett állásaink között. De ez még nem minden – arra is külön figyelünk, hogy az álláskeresésben nálunk minden gyors, virtuális legyen.

A regisztrációt 2 perc alatt, teljesen online elvégezheted – ennek végén rendszerünk automatikusan generál számodra egy küldhető CV-t is. Ha megvan a munka, a szerződéskötés azonnal, elektronikusan történik, az interjúk sok helyen videón mennek, a ledolgozott napjaid e-jelenléti íven követheted.

Az átlagos diákszövetkezetekhez képest sok kézzel fogható pluszt is kínálunk – nem csak a munka terén. Ha az Atlasz tagja vagy, kedvezményesen használhatod céges partnereink szolgáltatásait, amibe rengeteg minden beletartozik a jogsitól a nyelvtanuláson át az olcsóbb mobilozásig vagy a kedvezményes hajvágásig. Mindez számodra teljesen ingyenes – nálunk csak az állásokat meghirdető cégek fizetnek.

Legyél AtlaszDiák, regisztrálj és böngéssz munkáink között!

Diákmunka