ESTI DIÁKIGAZOLVÁNY tudnivalók és kedvezmények

Mire elég az ESTI DIÁKIGAZOLVÁNY?

Milyen kedvezményekre jogosít az esti diákigazolvány? Lehet vele diákmunkát vállalni? Milyen egyéb kedvezmények tartoznak hozzá?

Összeszedtük neked a legfontosabb tudnivalókat!

Vállalhatok diákmunkát esti tagozatos diákigazolvánnyal?
Sajnos nem, a vonatkozó törvény szerint diákszövetkezeti tag csak nappali tagozatos tanulóként lehetsz, és a diákmunkaként meghirdetett pozíciók is ehhez igazodnak.

Az, hogy aktív vagy passzív féléven vagy, a diákmunkát érintő törvény szempontjából nem számít. Viszont a levelező vagy esti diákigazolvánnyal rendelkező tanulókra már a felnőtt munkaerőpiac szabályai érvényesek.

Nézd meg a főállású munkaajánlatainkat, kínálunk részidős és távmunka lehetőségeket is!

Ha pedig később újra lesz nappalis diákod, akkor rögtön elérhetővé válnak számodra a diákmunkáink is - keress minket bátran és szívesen segítünk.

Nappali, levelező és esti diákigazolvány: mi a különbség?

Ha esti vagy levelező szakos vagy, esetleg államilag akkreditált OKJ képzésre jársz, a levelezős vagy esti diákigazolványodra más szabályok vonatkoznak, mint az átlagos egyetemistákéra. Az esti szakok diákjait még megilleti a nappalisoknak járó kedvezmények nagyobb része, az általában hétvégén, tömbösített órákban tanuló levelező szakosok viszont sok mindenről lemaradnak.

Ennek oka, hogy minél jobban távolodunk a hagyományos órabeosztástól, a törvény egyre inkább azt feltételezi, a pénzt máshonnan is elő tudod teremteni. A csökkentett óraszámú képzésekre hagyományosan olyan emberek járnak, akik rendelkeznek valamilyen egyéb egzisztenciával, és a tanulás nem az első számú elfoglaltságuk.

Esti diákigazolvány utazási kedvezmény: mire jogosít?

esti diákigazolvány utazási kedvezmények

Az olcsó tömegközlekedés a diákévek egyik legfontosabb, később visszasírt kényelme. Erről szerencsére akkor sem kell lemondanod, ha nem vagy főállású egyetemista – az esti diákigazolványra a nappalival, illetve a gimissel azonos kedvezmények vonatkoznak. Tehát az olcsóbb BKK-bérlettel, a félárú vonatjeggyel, esetleg messzebb lakóknak a suli és a lakóhely közötti útvonalra vonatkozó 90%-os kedvezménnyel így is számolhatsz.

A levelező szakosok ezzel szemben nem vehetnek olcsóbban jegyet, ők csak az iskola és a lakóhely között utazhatnak fele áron.

Meddig él az esti diákigazolvány érvényessége?

Ugyanaddig, mint bármelyik másiké. A diákigazolványok érvényességét évenként frissítik: a matricával járó különböző kedvezmények a tanév lezárultával általában a következő ősz elejéig, október 31-ig járnak neked. A nyarat tehát még akkor is akciós áron utazhatod végig, ha a következő tanévben már nem leszel diák.

Sőt, rendkívüli esetekben az állam az igazolvány érvényességét meghosszabbíthatja - ilyenkor figyeld a központi tájékoztatást vagy keresd az ügyfélszolgálatunkat pontosabb információért. Ha még nem kaptad meg az aktuális félévre szóló esti diákigazolványt, az iskola általában kiállít neked egy ideiglenes diákigazolványnak nevezett igazolást, amit a köztes időben használhatsz.

Kulturális kedvezmények is járnak az estis diákigazolvánnyal!

A diákod felmutatásával sok kulturális programon is jól járhatsz. Féláron mehetsz könyvtárba, kevesebbe kerül a mozijegy, általában olcsóbban strandolhatsz és sok edzőteremben, sportpályán is spórolhatsz az aranyat érő plasztikkártya segítségével. Diákkal a jövődbe is könnyebben fektethetsz: a legtöbb nyelviskola, autósiskola kedvezményt fog adni.

Az ilyen akciók alapjáraton függetlenek attól, hogy milyen típusú igazolvánnyal rendelkezel. Persze az ilyen szolgáltatásokat nagyrészt magáncégek nyújtják, így az, hogy hol ki mennyivel jöhet ki olcsóbban, az adott cég üzletpolitikájától függ. Így előfordulhat például, hogy ha valaki negyvenen felül ül vissza az iskolapadba, akkor egy fürdő nem fog neki kedvezményes jegyet adni.

Vannak olyan kedvezmények is, amelyek függetlenek attól, hogy jársz-e valamilyen egyetemre, és ha igen, milyen a szakod: csakis korhoz kötöttek. A legjobb példa: ha még nem múltál el 26, az állami tulajdonú múzeumokat féláron látogathatod, sőt, a hónap egy bizonyos napján teljesen ingyen mehetsz be.

Távmunka és részmunkaidő - rugalmas munkák, amik szuperül passzolnak az esti képzésedhez!

esti diákigazolvány távmunka

Olyan meló kell, amit iskolába járva is végezhetsz, de esti diákigazolvánnyal nem jelentkezhetsz diákmunkára? Nem kell elkeseredned, sok cég így is tárt karokkal vár téged.

Mivel az élethosszig tartó tanulás és a több lábon állás korát éljük, minden területen egyre népszerűbbek a részmunkaidős állások. Az ilyen megoldások nem csak sok egyetemista igényeihez passzolnak, de a munkaadók közül is egyre többen kedvelik őket.

Ez azt jelenti, hogy napjainkban szinte akármilyen helyzetben vagy, megtalálhatod a számításod egy olyan munkával, amit hozzáigazíthatsz iskolai teendőidhez. Az utóbbi időszakban ráadásul sok irodai feladat áthelyeződött home office-ba. Így a rugalmas beosztás mellett a bejáráshoz szükséges időt is megspórolhatod, esti diákigazolvány mellett is.

Ha kevesebb személyes kontaktusra vágysz, nyert ügyed van: mehetsz call centerbe, ügyfélszolgálatosnak, vagy belépő szintű, adminisztratív vagy ügyfelek leveleire válaszolós irodai feladatokat végezni. Bőven akadnak rugalmas lehetőségek!

Egy önéletrajz sablonnal seperc alatt jelentkezhetsz, ha pedig még elkél egy kis segítség, akkor a szakmai önéletrajzod kialakításában is segítünk.

Segítünk megtalálni a hozzád illő pozíciót! Regisztrálj állásportálunkon!

Az AtlaszPartner kínálatában bármikor számos álláslehetőséget találsz, így velünk biztos lehetsz benne, hogy nem maradsz munka nélkül esti diákigazolvánnyal sem. A weboldalon való regisztráció csak egy perc – ebbe beletartozik az a kérdés is, hogy diákmunkát vagy főállást keresel – és már böngészhetsz is a pozíciók között. Ha pedig diákként idővel nappali tagozatra jelentkezel, iskolaszövetkezetünk állásai is megnyílnak előtted.

Mutasd az állásokat!

Diákmunka