Ilyen egy JÓ ÖNÉLETRAJZ - Mutatjuk!

Ilyen egy JÓ ÖNÉLETRAJZ - Mutatjuk!

Ilyen egy JÓ ÖNÉLETRAJZ - Mutatjuk!

 

Milyen a jó önéletrajz? Az önéletrajz írását nem lehet félvállról venni, ugyanis a leendő munkaadónk ezzel a dokumentummal találkozik először, ez alapján fog – általában másodpercek alatt – megítélni minket. A válasz természetesen sokféle lehet, annak függvényében, hogy éppen hova jelentkezel. De ha ezt a 7 tanácsot megfogadod, azzal akármilyen területen mozogsz, biztosan nem nyúlhatsz mellé.


Állást keresel? Böngéssz a diákmunkás, nyugdíjas vagy főállású állásajánlataink közt!


1. A jó önéletrajz átlátható

jó önéletrajz írása

Az önéletrajznak világosnak, egyértelműen tagoltnak kell lennie. Erre szerencsére megvannak a bevett minták, jelenleg a leggyakoribb az ún. amerikai típusú önéletrajz. Itt a dokumentumot a következő részekre osztjuk:

  • személyes adatok: név, lakcím, elérhetőségek (az életkor nem kötelező!),
  • szakmai tapasztalatok (legutóbbitól legkorábbiig, fordított időrendben),
  • tanulmányok (legutóbbitól legkorábbiig, fordított időrendben),
  • fontosabb készségek, pl. szoftverhasználat, nyelvtudás.

A szöveg pedig az ezeket magyarázó, tőmondatszerű felsorolásokra korlátozódik: munkahelyenként emeld ki egy mondatban a kiemelkedő eredményedet, mutasd be a feladataid jellegét. Érdemes úgy megfogalmazni, hogy ez kapcsolódjon az álláshirdetésben elvártakhoz: ők kérdeztek, te válaszolsz. Így könnyen áttekinthető marad a bemutatkozásod.


2. Tömör és velős - csak a lényeget írd bele


Gondolj arra, hogy gyakran több száz beérkező önéletrajz közül kell kitűnnöd. Természetes, hogy ilyen esetben nem a leghosszabb szöveg lesz a legnyerőbb. A jó önéletrajz egy-másfél oldalnál nem nyúlhat tovább: a lényeget ekkora terjedelemben is el kell tudnod mondani.


A szakmai önéletrajz az önéletrajz részletesebb, terjedelmesebb változata. Itt nagyobb szerep jut az adott pozícióhoz illeszkedő, kifejezetten releváns tapasztalatoknak. Csak azzal kell foglalkoznod, ami a szakmai kompetenciádat bizonyítja, azzal viszont kellő alapossággal: az életed ide nem illő fejezeteivel nem kell traktálnod a munkaadót.


Általában igaz, hogy minél magasabb szintű pozícióra jelentkezel, annál nagyobb jelentősége van a tartalmas, igényes írásbeli pályázatnak. De a tömörség minden szinten egyformán fontos: emlékezz a bűvös másfél oldalas határra!


3. Releváns a megpályázott munkára


Az önéletrajz készítésekor mindig tartsd szem előtt, hogy éppen hova jelentkezel. Ne sajnáld az időt arra, hogy a CV-det hozzáigazítsd az aktuális címzettjéhez. Nézz utána alaposan a megcélzott cégnek, és csak azokat a szakmai tapasztalatokra, kompetenciákra térj ki az önéletrajzodban, amelyek az adott állás szempontjából fontosak.


Ha nincs igazán releváns szakmai háttered, akkor sem kell kétségbe esni. Egy pályakezdő önéletrajz esetében emeld ki minden tapasztalatból a megfelelő részeket, legyen szó iskolai tantárgyakról, tanulmányi versenyekről, önkéntes munkáról vagy hobbiprojektekről.


Az önéletrajz párjaként funkcionáló motivációs levél az utóbbi években kezd kimenni a divatból. Ez azt jelenti, manapság már sokszor teljes egészében az önéletrajzodnak kell elvégeznie a bemutatásodat.


4. A jó önéletrajz fényképes - válassz előnyös önéletrajz képet!

jó önéletrajz fotó

Ha itthon jelentkezel egy állásra, az esetek nagy részében kérni fogják tőled a fényképes önéletrajzot. Az ebben levő fotó az első dolog lesz, amit a jövendőbeli munkaadód lát belőled, ezért nagyon nem mindegy, hogy mit mutatsz rajta. A legfontosabb, hogy a kép professzionális megjelenést sugározzon.


Fotóztasd le magad semleges háttér előtt, elegáns öltözetben, visszafogottan mosolyogva. A fényviszonyoknak is jelentősége van, ezért komolyabb munkára jelentkezve jobban teszed, ha profi fényképészt bízol meg a feladattal. Nyaralásos, bulizós képek, igazolványképek szóba sem jöhetnek.

Ha egyáltalán nincs olyan képed, amit megfelelőnek érzel, akkor szerencsésebb, ha a jelentkezésedhez inkább nem mellékelsz fotót.


5. Helyesen írt - légy alapos és figyelmes


Amit a fényképről elmondtunk, az érvényes a jó önéletrajz megfogalmazására is. Az elkészítésekor nem lehetsz hanyag: a nyelvtanilag helyes, igényesen megírt bemutatkozással a precizitásodat, megbízhatóságodat bizonyíthatod.


Ha a CV elkészült, tarts egy kis szünetet, majd olvasd el újra küldés előtt, legalább még egyszer. Lehetőleg nézesd át valakivel vagy futtasd át egy helyesírás-ellenőrzőn, hogy biztosan elkerüld a kínos hibákat.


A megfogalmazásra is érdemes odafigyelni: a túlzottan szakmázó, szakzsargonnal teletűzdelt önéletrajz is visszatetszést kelthet. Főleg, hogy a bemutatkozásod általában nem egy bennfentes jövendőbeli kolléga, hanem egy HR-es fogja megkapni. Koncentrálj a lényegre, az interjún lesz lehetőséged a részleteket is kifejteni!


6. Aktuális adatokat tartalmaz

jó önéletrajz bemutatkozáshoz

Sokan megteszik, hogy éveken keresztül változatlan önéletrajzzal próbálkoznak; ilyenkor előfordulhat, hogy a benne szereplő cím vagy telefonszám már nem is aktuális. Önéletrajzodat mindig frissítsd a lehető legújabb, hasznosítható információkkal. Kelts mindenképp aktív benyomást, és gondoskodj arról is, hogy a dokumentumban a jelenleg érvényes elérhetőségeid szerepeljenek

Ha hosszabb ideig távol voltál a munkaerőpiactól, ez a bemutatkozásból úgyis ki fog derülni, ne izgulj miatta.Ha volt időközben bármilyen képzés, vagy munkajellegű tapasztalatod, azt mindenképp tüntesd fel.


7. Legyen esztétikus, egységes az önéletrajz sablonod!


Vannak olyan területek, ahol az egyszerű önéletrajz nem elég, és a vizuális megvalósítással is érdemes kitűnnöd. Grafikusként, vagy weboldalkészítőként például adja magát, hogy egy grafikus designnal vagy egy bemutatkozó onepagerrel vetesd észre magad.

Ha a vizuális érzék vagy a kreativitás a területeden kevésbé lényeges, akkor is fontos, hogy rendezett, esztétikus formákkal dolgozz. Használj egyféle betűszínt, egyféle betűtípust és csak a címsorokat emeld ki egy másik betűmérettel.


Az EuroPass egy nemzetközileg egységes online önéletrajz formátum. Ennek formája és megjelenése is sokkal kötöttebb, de bizonyos nemzetközi állásoknál, tanulmányoknál ez a tökéletes választás. Az oldalon regisztrálva csak meg kell adnod az adataidat, és a rendszer máris generál neked egy kész, angol nyelvű önéletrajzot.


+1. Készítsd el pár perc alatt a segítségünkkel!


Ha nem tudod, hogyan kezdj bele önéletrajzod szerkesztésébe, van egy jó hírünk számodra. Ha az ATLASZMUNKAK.hu állásportálunkon ingyenesen regisztrálsz, az általad megadott információk alapján automatikusan összeállítjuk neked az önéletrajzodat. Ezen felül egy komplett kedvezményprogram, kuponcsomag is vár rád, amit a céges partnereinknél tudsz beváltani. A díjunkat a munkát kínáló cégek fizetik, az álláskeresők számára az egész állásportál ingyenes. :) Próbáld ki most!


Regisztrálok!

 

 

Diákmunka Főállású munka Nyugdíjas munka