A MUNKAKÖRI LEÍRÁS lényege - KÖZÉRTHETŐEN

A MUNKAKÖRI LEÍRÁS lényege - KÖZÉRTHETŐEN

 

A munkaköri leírás a munkaszerződés egyfajta kiegészítése. Alapvető dokumentum, aminek mégis sok alkalmazott nem igazán érti a jelentőségét, és a munkaadók is gyakran zavaró adminisztrációs nyűgnek tekintik. De miért is olyan fontos valójában? Mit szabályoz pontosan? Mikor érdemes rá hivatkozni és mikor kérhetsz újat? A cikkünk segít neked eligazodni!

munkaköri leírás

Munkakör: miért is olyan fontos ez?

A munkaköri leírás a munkaszerződés egyfajta kiegészítése: hivatalosan nem része annak, ám attól elválaszthatatlan. Egy nyomtatvány, amelyet a jogszabályi előírás értelmében a szerződés aláírásától számított 15 napon belül kell megkapni, papír alapon.

Míg a munkaszerződés a munkaviszony alapvető, számszerű feltételeit (fizetés, munkavégzés helye, ideje és időtartama) fekteti le, addig a munkaköri leírásból a finomabb részletek derülnek ki. Innen tájékozódhatunk a munka konkrét paramétereiről; arról, hogy valójában mi is a szerepünk az új munkahelyen, miért felelünk és kinek kell beszámolnunk a feladatainkról.

A munkakör fogalma a munkavállaló feladatainak, felelősségének, szervezeten belüli helyzetének összességét takarja. A munkakör rövid, egy-két szavas leírását a munkaszerződésbe is kötelezően bele kell foglalni – sőt, ennyi általában már az álláshirdetésből kiderül. Ezt nevezi a köznyelv a „munkád” hivatalos nevének, például ilyen az értékesítési menedzser, újságíró, sportruházati eladó.

Fontos azonban, hogy míg a szerződés csak közös megegyezéssel változtatható meg, addig a munkaköri leírást a munkaadó bármikor egyoldalúan módosíthatja.

Ezért a munkakör meghatározásával kapcsolatos rész a leírásban rendszerint jóval hosszabb, részletesebb, mint a szerződésben: a konkrét feladatokat, kötelességeket így a későbbiekben rugalmasabban lehet kezelni. A pozíciód elnevezése nem változtatható meg önkényesen, a vele járó feladatok viszont igen.

Mi szerepelhet a munkaköri leírásban?

Nincsenek kötelező elemei, nincs jogszabályi előírása a tartalmának., de a munkaköri leírásnak általában tartalmaznia kell a következőket:

a munkakör pontos megnevezése, azaz a titulus, ami ezentúl a névjegykártyádon és a LinkedIn profilodon szerepelhet, valamint a pozíciódat legjobban leíró FEOR kód. A Foglalkozások Egységes Osztályzási Rendszere egy hivatalos, állami osztályozási rendszer a munkák kategorizálására, itt minden lehetséges munkakörhöz egy beazonosítást segítő FEOR-szám tartozik.

a munkakör (szervezeti) helye. Ez jelentheti a közvetlen felettesed, beosztottaid, helyetteseid megnevezését, illetve a munkahelyen belüli szervezeti egységed (osztály, részleg, csoport) megjelölését, helyét a szervezeti hierarchiában.

a munkakör célja, a munkakörhöz tartozó feladatok és kötelezettségek. Itt kerül kifejtésre, mi mindent kell csinálnod a jövőben a munkahelyen. A feladatok rendszerint fontossági sorrendben szerepelnek a dokumentumon.
Itt általában 6-8 feladatkört sorolnak fel, ami reális is átláthatóság szempontjából. A lista végén gyakran szerepel egy „egyéb” jellegű kitétel, ami további lehetőséget ad arra a munkaadónak, hogy a munkakör határait rugalmasan értelmezze.

megállapodás

a pozíció által megkövetelt iskolai végzettség, tapasztalat, személyiségjegy, szakmai tudás. Lehetséges, hogy itt olyan elvárások is szerepelni fognak, amiknek egyelőre nem felelsz meg. Ez veheted jelzésnek azzal kapcsolatban, hogy miben kell még fejlődnöd. Érdemes ennél a pontnál megbeszélnetek, hogy a cég milyen továbbképzéseket, segítséget tud ebben felajánlani.

az eredményeid mérésére használt teljesítménymutatók meghatározása. Ezek gyakran olyan konkrét mérőszámok mint a hibaszázalék vagy az értékesítési árbevétel. Az itt leírtak adják a munkahelyi teljesítményértékelés alapját, így érdemes rákérdezned, hogy ezek a mérések konkrétan hogyan zajlanak, illetve milyen hatással vannak a jövődre a cégnél.

a munkaszerződésben meghatározott béren túli juttatások, egyéb információk a munkarenddel kapcsolatban

A munkaköri leírás jelentősége - így használható a gyakorlatban!

A törvény szerint csak a munkakörödben meghatározott feladatok elvégzésére lehet téged utasítani.

Az itt olvasottak innentől rád nézve kötelezőek és főszabályként azt is elfogadhatod, hogy a leírásban konkrétan nem szereplő, ám a munkakörbe nyilvánvalóan beleillő feladatokra sem mondhatsz nemet.

Ha úgy alakul, hogy a megszabott kereteken egyértelműen túl levő dologra kérnek, a döntés rajtad áll, de általában szerencsésebb, ha nem akadékoskodsz, hanem elvégzed a munkát. Így bizonyíthatod a rátermettségedet és jó pontot szerezhetsz a felettesednél.

VISZONT: ha már úgy érzed, hogy az előzőleg nem megbeszélt feladatok tömkelege az érdekeidet sérti, akkor a saját védelmedben simán hivatkozhatsz a munkaköri leírásodra.

Ezen kívül arra is érdemes odafigyelned, hogy a leírás minél egyértelműbb legyen - mind a két fél, te és a cég is hivatkozhattok erre a munkaszerződés felmondásakor. Ha a feladataid listája túl rövid vagy nehezen érthető, nyugodtan kérdezz, hogy ne érjenek később kínos meglepetések.

Módosítható a munkaköri leírás?

Amennyiben a munkakörödet módosítanák – legyen szó előléptetésről, áthelyezésről vagy feladatok megváltozásáról – úgy minden alkalommal új munkaköri leírásra van szükség.

De új munkaköri leírást kérhetsz te is, amennyiben úgy érzed, hogy a neked adott feladatok már túlléptek a hivatalos munkakörödön. Ilyenkor meggyőzően érvelhetsz amellett, hogy az eddigi pozíciódat már kinőtted, így akár a fizetésemelés is indokolt lehet.

munkaszerződés

Mit tegyek, ha nem kaptam munkaköri leírást?

A munka törvénykönyve értelmében a munkaköri leírás a munkaszerződés kötelező tartozéka. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy ez ilyen-olyan okok miatt elmarad.

Sok cég időpocsékolásnak tartja, vagy csak nem ért a jelentőségét, valójában az alkalmazottak között is kevesen vannak, akiknek egy ilyen mulasztás egyáltalán feltűnik.
Ezzel együtt a munkaköri leírás hiánya törvénytelen is, többek között azért, mert vitás kérdések eldöntésében a munkaügyi bíróságok minden esetben bekérik a leírásokat. Minden új munkahelyen kérdezz rá és kérd el a munkaköri leírást: így lesz egyértelmű a helyzet, te pedig kitűnhetsz a felkészültségeddel.

Tarts rá igényt és tanulmányozd át alaposan!

Ha új állást keresel:

Akkor nincs más dolgod, mint regisztrálni az ATLASZMUNKÁK állásportálon! Segítünk megtalálni az álomállásodat.

2 perc alatt regisztrálhatsz, csak 1 e-mail címre lesz szükséged.
Kizárólag fizetéssel tudnak nálunk hirdetni a cégek: rögtön tudod, hogy mivel számolhatsz!
Letölthető, generálható önéletrajz-készítőnk segítségével meggyorsítjuk az állásjelentkezéseket.
Ahogy regisztráltál, még az első jelentkezésed előtt hozzáférsz a teljes kedvezményprogramunkhoz, egy csomó céges partnerünknél kapsz kedvezményt. Angol nyelvtanfolyam, jogsi, reptéri transzfer, trambulinpark, szabadulószoba - hogy egy kis ízelítő is szerepeljen itt. :)

Csatlakozz hozzánk, regisztrálj és könnyítsd meg magadnak az álláskeresést!

Főállású munka