Ezt a 7 FONTOS dolgot kell tudnod a PRÓBAIDŐRŐL

Ezt a 7 FONTOS dolgot kell tudnod a PRÓBAIDŐRŐL

Ezt a 7 FONTOS dolgot kell tudnod a PRÓBAIDŐRŐL

 

A próbaidő alatt minden egy kicsit másképp működik. Összegyűjtöttük a témával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket, és megválaszoltuk őket, hogy biztosan képben lehess az új munka megszerzése utáni, átmeneti időszakban.


Most keresel munkát? Válogass 
állásajánlataink közül!

próbaidő

1. Mit mond a próbaidőről a munka törvénykönyve?

A hivatalos meghatározás szerint a próbaidő egy, „a munkaviszony megszüntetéséhez kapcsolódó jogintézmény, amely a munkaviszony megszüntetése esetén a garanciális feltételek érvényesülését korlátozza”.

A definíciót hétköznapi nyelvre fordítva a gyakorlat célja, hogy a dolgozó és a munkaadó az első időszakban kötöttségektől mentesen mérhessék fel, hogy érdemes-e hosszabb távon együtt folytatniuk. Ez azt jelenti, hogy ha az új munka nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, te is bármikor kiléphetsz, és a cég is bármikor azonnal eltanácsolhat téged. Később a megállapodás felbontása már jóval bonyolultabbá válik.

A próbaidő a munkaszerződés eshetőleges, azaz nem kötelező eleme. Az együttműködés konkrétumait mindenképp írásban kell lefektetni, a munkaviszonyt megnyitó munkaszerződésben. Az itt megszabott feltételektől az idő lejártáig eltérni nem lehet. A próbaidőt csak a munkaviszony kezdetekor állapíthatják meg, utólag már soha.

2. Mennyi ideig tart a próbaidő?

próbaidő hossza

A próbaidő hossza minimálisan 1 nap, maximálisan 3 hónap, illetve kollektív szerződés esetén akár 6 hónapig is elnyúlhat. Az időtartamot a munkaszerződésben határozzák meg.

Amennyiben a megállapodásban szereplő időtartam nem éri el a lehető legnagyobb hosszt, tehát a 6 hónapot, úgy a próbaidő meghosszabbítható legfeljebb egy alkalommal.

A próbaidő számítása naptári napokban, nem munkanapokban történik. Tehát úgy tudsz számolni vele, hogy egy január 25-én kezdődő intervallum a hagyományos, három hónapos hosszal számolva április 26-án ér véget.

3. Mennyi a fizetés a próbaidő alatt?

Sajnos gyakori, hogy a próbaidő hónapjaira a munkaadó alacsonyabb fizetést határoz meg, mint az azt követő időszakra. Ha te is ilyen helyzetbe kerülsz, tudnod kell, hogy ez nincs rendben. A munka törvénykönyve értelmében jogtalan egy dolgozónak csupán a próbaidős státusza miatt alacsonyabb bért adni, és a fizetésbeli különbségeket csak szakmai okok indokolhatják.

Ha tehát a munkaadód közli veled, hogy az első hónapokban kevesebbet fizetne ugyanazért a munkáért, ugyanazért a szakmai feladatért, jogosan tiltakozhatsz és mondhatsz nemet. Kezdeményezz egyeztetést, hogy egy olyan megállapodásra jussatok, ami korrekt és mindkét fél elégedett vele.

4. Hány nap szabadság jár próbaidő alatt?

Szigorúan nézve egy sem. Próbaidő alatt szabadságra menni jogi és informális szempontból is problémásabb, mint a későbbiekben. A Munka Törvénykönyve szerint a munkaviszony első három hónapjában (ami nem feltétlenül azonos a próbaidővel) a munkáltató nem köteles az éves szabadságkeret időarányos részét kiadni. A munkaadó azért ilyenkor is megteheti, hogy elenged téged, viszont ez nem kötelessége.

Az azonban a jogi kerettől függetlenül is magától értetődő, hogy nem a legszerencsésebb ötlet egy új helyen a betanulás szempontjából kulcsfontosságú első heteket távol tölteni.

Valószínűleg jobban teszed tehát, ha az első hónapok alatt inkább nem feszegeted a szabadságolás kérdését, mert könnyen eljátszhatod az új munkaadód jóindulatát. Ezzel együtt ha nyáron, vagy késő tavasszal kezdesz, könnyen lehet, hogy a nyaralás témája így is szóba fog kerülni. Ha az állásinterjú idején már van lefoglalt utazásod, ezt mindenképp tisztázd. De lehet, hogy jobb ötlet kezdetben inkább beáldozni a pihenést a karrier kedvéért.

5. Mi történik, ha megbetegedek?

próbaidő alatti szabadság

Természetesen senki nem kötelezhet arra, hogy betegen is bemenj dolgozni, még akkor sem, ha „csak” próbaidős vagy. Az évente összesen 15 napos betegszabadságot ilyenkor is kiveheted. Sőt, ha a probléma hosszabb ideig eltart, akár táppénzre is elmehetsz a próbaidő alatt.

Azzal azonban számolnod kell, hogy a munkaadód sajnos nem biztos, hogy megértően fog viszonyulni ahhoz, hogy egészségügyi okok hátráltattak a betanulásban. Itt is elengedhetetlen, hogy kommunikálj, egyeztess, felmérd, hogy hogy áll a kérdéshez a cég, ők pedig tudják, hogy várhatóan mikor térsz vissza, mi a helyzet veled.

6. És ha várandós vagyok?

A terhesség próbaidő alatt sokszor nehéz helyzet. Ha kismamaként új munkahelyen kezdesz, érdemes tudnod, hogy az egyenlő bánásmódról szóló törvény értelmében a várandósság védett állapotnak minősül. Ez azt jelenti, hogy hivatalosan csak azért, mert terhes vagy, nem tanácsolhatnak el idő előtt, mert az diszkriminációnak minősül.

Ezzel együtt ilyenkor is előfordulhat, hogy a munkaadód adott esetben indoklás nélkül megszünteti a munkaviszonyod. Ha nem volt elégedett veled, a munkáddal, a hozzáállásoddal, akkor erre sajnos a várandósságodtól függetlenül joga van. Eljárást viszont csak akkor indíthatsz, ha a hatóságok előtt igazolni tudod, hogy a terhességed volt a kirúgás konkrét oka.

7. Hogyan mondjunk fel próbaidő alatt?

A próbaidő alatti felmondás jellegzetessége, hogy a munkáltató és a munkavállaló egyaránt bármikor azonnal megteheti, és a hagyományos felmondással ellentétben indoklásra sincs hozzá szükség. Ez azt jelenti, hogy ha már az elején érzed, hogy nem az igazi számodra az új munkahely, nem kötelező végigvárnod a kiszabott hónapokat.

Ha azon gondolkozol, hogy otthagyod új munkahelyed, nézz körül állásajánlataink között!

A felmondási nyilatkozatot írásban kell megtenned. Elég, ha az alábbiak szerepelnek benne:

-   munkaviszony megkezdésének dátuma

-   munkaviszony megszűnésének dátuma

-   hivatkozás a Munka Törvénykönyvére ([Mt. 79. § (1) bekezdés a) pontja].)

-   a következő szöveg: “Tájékoztatom, hogy munkabéremet, egyéb járandóságaimat és a szükséges igazolásokat a fenti napon köteles átadnia, ugyanezen a napon én a munkaeszközeimet és a felszerelési tárgyaimat leadom, munkakörömet átadom.”

Az együttműködést megszüntető jognyilatkozat egyoldalú, tehát életbe lépéséhez a másik félnek nem kell elfogadni azt. Az indoklás nélküliség szabadságot is ad neked: nem kell feleslegesen megsértened a munkaadódat, vagy magyarázkodással rontani a helyzeteden. Még akkor sem, ha kérdezik tőled, miért szeretnél elmenni.

De azzal is számolnod kell, hogy ha a dolgok nem alakulnak ideálisan, a munkáltató is ugyanúgy megteheti, hogy idő előtt ajtót mutat neked.

Ha pedig lejárt ez a próbaidőszak, a munkaviszonyod tartóssá válik: innentől te is hosszabb távon számíthatsz a munkáltatódra és ő is tartósan fog a munkáddal számolni. Innentől már a munkaszerződés szabályai vonatkoznak az együttműködésetekre. Sok sikert kívánunk neked!

Főállású munka