Milyen a tökéletes ÖNÉLETRAJZ FOTÓ?

Milyen a tökéletes ÖNÉLETRAJZ FOTÓ?

Egy jól szerkesztett önéletrajznak elengedhetetlen része a fotó, hiszen a kiválasztási folyamat első lépéseként személyesen nem, csupán az önéletrajzzal hívhatod fel magadra a figyelmet. Egy előnyös önéletrajz fotó segíthet elnyerni a HR-esek szimpátiáját, azonban egy nem megfelelő képpel még kiváló jelöltként is könnyen melléfoghatunk. De mitől lesz jó egy önéletrajz fotó? És mire érdemes odafigyelni a fénykép kiválasztása során? Összegyűjtöttük a leghasznosabb tudnivalókat!

A profi önéletrajz fotó alapjai

önéletrajz fotó

Az ideális önéletrajz fotó egy egyszerű portréfotó, lehetőleg egyszínű, semleges, világos háttérrel - azaz leginkább az iskolai tabló- vagy ballagási képekhez hasonló. Éppen ezért a fiatalok, diákmunkát keresők számára a tablókép is tökéletesen megfelelő lehet önéletrajz fotónak.

Választhatsz fekete-fehér vagy színes képet egyaránt, ez teljes mértékben ízlés kérdése, hiszen mindkét típus illik az önéletrajzba.

Fontos, hogy a képen az alkalomnak, és a (jövőbeli) munkakörödnek megfelelő öltözéket viselj. Ha például irodai állásra pályázol, az jellemzően a “business casual” öltözetet jelenti: felülre férfiaknak ing, nőknek pedig ing vagy (nem túl kivágott) blúz lehet az ideális választás. Az egyszerű, ám igényes, ápolt megjelenéssel biztos nem fogsz mellé lőni - ez nem csak a ruházatra, de az egész megjelenésedre érvényes.

Éppen ezért a hölgyek esetében a túlzó smink sem ajánlott egy önéletrajz fényképen - főleg, ha a hétköznapokban egyébként csak visszafogottan, vagy egyáltalán nem is sminkelik magukat.

Külön kis figyelmességként bevethető a következő trükk: az önéletrajz fotódon jelenjen meg az áhított pozíciót kínáló cég arculati színe - akár a háttérben, akár valamilyen általad viselt kiegészítőn vagy a ruhádon. Ha másként nem is, tudat alatt biztosan hatni fogsz vele a kiválasztást végző munkatársakra!

Ideális önéletrajz fotó méret és képarány

önéletrajz fotó minta

Az önéletrajz fénykép sztenderd mérete megegyezik az igazolványképével: ez 3,5 x 4,5 cm-es vagy másképp 413 x 531 pixeles képméretet jelent. Fontos, hogy a kiválasztott kép ne legyen pixeles vagy homályos, emellett pedig érdemes odafigyelni az arányokra is, hiszen az önéletrajz fotó esetében nem szükséges túl sok háttér, a képet inkább az arcnak kell kitöltenie.

Persze, pozíciótól függően, el lehet térni a klasszikus megoldásoktól. Számos önéletrajz sablonban látható manapság kör kivágású vagy ún. háromnegyedes portré is. Ez utóbbi esetében nem csak a fej és a vállak láthatók, hanem combközépig szinte a teljes alak.

Ha megvan a fotó, egy ingyenes regisztráció után letöltheted a saját önéletrajzod, automatikusan legeneráljuk neked.

Próbáld ki, regisztrálj!

Profi önéletrajz fotózás szakemberrel

tökéletes önéletrajz fotó

Ha nincs az eddig említett kritériumoknak megfelelő önéletrajz fényképed, érdemes ebből a célból külön készíteni egyet. Azonban felmerül a kérdés, hogy házi készítésűt válasszunk vagy bízzuk a dolgot profi fotósra?

Ha magasabb pozíciót szeretnél megpályázni, akkor mindenképp érdemes szakember segítségét kérni az önéletrajz fotó elkészítésében. Egy jó fotós megfelelő hangulatot teremt és apró trükkökkel instruál, hogy a legjobb formádat hozhasd a fotózáson. Egy őszinte tekintet, egy visszafogott, mégis barátságos mosoly sokat dobhat a senior vagy vezetői pályázatod megítélésén. Fontos, hogy olyan fotóst válassz, akivel megvan az összhang és nem feszélyez, különben a végeredmény könnyen mesterkélt vagy erőltetett lehet.

Pályakezdő, junior pozícióknál pedig jó lehet az otthon készült fotó is: nézzünk meg, hogy miképp érdemes belefogni!

Önéletrajz fotó készítés otthon

Kis odafigyeléssel házilag is készíthetők megfelelő képek. Ebben az esetben ajánlott valakit megkérni, hogy segítsen, hiszen a tükörszelfi, a szelfi mind-mind tiltólistás, ha önéletrajz fotóról van szó.

Öltözz fel a pályázott pozíciónak megfelelően és válassz olyan falat, amely üres és ahol jók a fényviszonyok. Erre szuper megoldás lehet egy nagy ablakfelület, ahol nem tűz be közvetlenül a napfény. Kérd meg a segítőd, hogy készítsen több képet is rólad, így a számítógép előtt lehetőséged lesz kiválasztani a legjobban sikerültet!

Az igazolványképtől eltérően az önéletrajz fotónál nem lényeges, hogy teljesen szemből készüljön a kép, így bátran lehet kísérletezni többféle beállítással is.
Azonban a teljesen profilból készült fényképek nem ajánlottak: ilyen esetben csak a fél arcod látszik, így nem tudsz "szembenézni" azzal, aki az önéletrajzod olvassa, a tekintet pedig meghatározó az első benyomás kialakításánál.

Szakmai önéletrajz fotó - 5 dolog, amit mindenképp kerülj el

önéletrajz kép

Sokan letudják az önéletrajz fotó kérdést egy korábbi képük használatával vagy egy gyors szelfivel, ezzel azonban többet árthatsz, mint gondolnád. Egy jó önéletrajzot el is ronthatunk egy rossz képpel: nézzük meg a leggyakoribb hibákat!

1. Csoportképből kivágott önéletrajz fotó

Ilyen esetben ritkán lehet úgy szerkeszteni a fotót, hogy az ne “árulkodjon” a kép eredetéről... sem a háttér, sem az öltözék vagy a testtartás nem megfelelő. Felületességről, lustaságról tanúskodik inkább - érdemes elkerülni!

2. Kép a kedvenc hobbidról

Amennyiben izgalmas vagy nem hétköznapi hobbid van, érdemes 1-2 mondatban feltüntetni az önéletrajzban, hiszen akár kapcsolódási pont is lehet a kiválasztást végző személlyel, emellett pedig a pályázott pozíció szempontjából fontos tulajdonságaidra, képességeidre is rávilágíthat.

Mindezek mellett azonban ne felejtsd el, hogy az önéletrajznak és így az önéletrajz fotónak is elsősorban a szakmai tudásodra, eredményeidre kell fókuszálni és igazodnia kell a pályázott pozícióhoz. Nem szerencsés a kedvenc horgászfotódat vagy egy autóval pózolós képet választani.

3. Az abszolút nem: szelfi

A szelfik esetében nem csak a szelfikamerák torzítása és a nem megfelelő póz (csücsörítés, feszítés, felülről fotózás...stb.) jelenthetnek problémát, hanem az előnytelen környezet is. Például abszolút tiltólistás a tükörből készült fotók esetében gyakran beköszönő fürdőszobai csempe, kád vagy rosszabb esetben az illemhely látványa. Kicsit sem profi, összeszedetlen benyomást kelt, így ha más fotó nincs, akkor inkább menjen el a jelentkezés kép nélkül.

4. Filterek

Hiába vagy szakmailag kiváló, ha kutyusos, halálfejes vagy bármilyen más filterrel megspékelt fotóval nyújtod be a pályázatod, maximum egy vicces sztorit szolgáltatsz a kiválasztást végző munkatársnak, de nagy eséllyel nem jutsz közelebb álmaid pozíciójához. Ami a közösségi média felületein a barátok, ismerősök körében megszokott és elfogadható, az egy szakmai önéletrajzban hatalmas öngólt jelenthet.

5. Tárgyak az önéletrajz fotón

Vannak, akik úgy szeretnék érzékeltetni a magas kereset iránti igényüket, hogy ezt szemléltetik is az önéletrajz fotón és pénzzel, drága autóval vagy egyéb tárgyakkal pózolnak. Ez kifejezetten kerülendő, ha valóban szeretnéd, hogy komolyan vegyék a pályázatodat. Hasonló a helyzet az alkohol vagy a dohányzás esetében is: egy hivatalos fotóra van szükség.

Mit üzen rólad egy jó önéletrajz fotó?

Képzeld magad a jelentkezők szűrését végző HR-es vagy vezető helyébe és tedd fel magadnak a kérdést: milyen munkatársat választanál magad mellé? Olyat, aki már képről is bizalmat és kiegyensúlyozottságot sugároz és úgy érzed, szívesen töltenél vele együtt akár több mint napi 8 órát? Olyat, aki mosolygós és optimizmusával könnyedén áthidalhatja a stresszes helyzeteket is?

Egy jó önéletrajz fotó épp ezeket kell, hogy kommunikálja rólad. Szánj rá 1-2 órát otthon egy ismerős segítségével vagy kérd profi fényképész segítségét, de gondoskodj róla, hogy legyen egy 1 évnél nem régebbi, előnyös képed a szakmai bemutatkozásodhoz. Ha megcsíped vele az új állást, akkor bőven megéri majd a befektetett időt!

Nézd meg a legfrissebb diák és főállású állásajánlatainkat!

Diákmunka Főállású munka