Önéletrajz készítés – minden, amit tudni szeretnél, egy helyen

Önéletrajz – Ezekre érdemes figyelned

Szeretnél olyan önéletrajzot, amit a HR-esek garantáltan kiválasztanak? A most következő kiskátéban minden lényeges információt összefoglaltunk a témában. Ha ezt a cikket végigolvasod, nem leszel többé tanácstalan az önéletrajz-írás vagy kiküldés során: minden részletre kitérünk!

Gyors, letölthető önéletrajz sablont keresel?

jó önéletrajz készítés

Ha még kezdő vagy az álláskeresés világában, az interneten található, letölthető önéletrajz sablonok sokat segíthetnek. Kiderül belőlük, hogy egy CV hogy néz ki, hogyan kell tagolni, mit kell benne elárulni magadról. Elég, ha a sablonban szereplő információkat kicseréled a saját adataidra, és már van is egy formailag elfogadható anyagod.

Persze az, hogy ez a szint mire elég, az attól is függ, hogy milyen területen mozogsz. Egy szárazabb, vagy alacsonyabb szintű pozícióra a sablon átírása is meg fog felelni. De már az Europass nemzetközileg elfogadott önéletrajzi formátum is megfelelőnek számít sok egyetemi vagy külföldi céghez való jelentkezéshez. Egy kreatívabb munkakörben viszont elvárás, hogy a bemutatkozásod tükrözze az egyéniséged, esetleg (pl. grafikusok esetében) a szakmai tudásod.

Ha igazán gyorsan szeretnél egy működőképes sablont, az Atlaszmunkák.hu állásportálon mindez alig néhány percbe kerül. A regisztráció közben megadod a profiladataid, ezt követően pedig máris 3 különböző stílusú, automatikusan generált CV közül választhatsz. Sőt, az újdonsült bemutatkozásoddal akár már azonnal jelentkezhetsz is az oldalon levő valamelyik hirdetésre.

Regisztrálj és próbáld ki az önéletrajz generálást!

Nézzük csak: milyen a jó önéletrajz?

A jó önéletrajz átlátható, informatív és világosan részekre tagolt. A következő információk szerepelnek benne, általában a következő sorrendben:

  • személyes adatok (név, lakcím, elérhetőségek)
  • szakmai tapasztalatok (fordított időrendben)
  • tanulmányok (fordított időrendben)
  • egyéb fontos információk (pl. nyelvtudás, szoftverismeret, további kompetenciák)

Fontos a tömörség is: amikor a jelentkezések százával érkeznek, egy-másfél oldalnál többet egyetlen HR-es sem fog végigolvasni.

Nem ajánlott mindenhova pontosan ugyanazzal az anyaggal jelentkezni, hiszen különböző állásokhoz különböző tulajdonságokat, erősségeket érdemes kidomborítani. Vedd a fáradságot, hogy utánanézz a cégnek és kicsit hozzáigazítsd az aktuális elvárásokhoz a jelentkezési anyagodat.

Gondoskodj arról is, hogy az önéletrajzban szereplő adatok pontosak és aktuálisak legyenek: hiába te vagy a befutó, ha rossz e-mail és régi telefonszám szerepel a bemutatkozásban.

„Proaktív, önállóan és csapatban is képes dolgozni…” - Hogyan kerüld ki a közhelyeket?

Akár önéletrajzokról, akár álláshirdetésekről van szó, nehéz nem észrevenni a kötelező közhelyeket, amelyek mintha direkt lehetetlenítenék el, hogy ezekben a szövegekben érdemi információ szerepeljen. Talán nem lep meg, ha eláruljuk, hogy egy sokadik, alá nem támasztott „proaktivitással” és „jó problémamegoldó készséggel” senkit nem fogsz meggyőzni.

Inkább törekedj arra, hogy olyan személyes információkat ossz meg, amelyek indirekt módon, klisék nélkül is utalnak az elvárt készségekre. Vagy ha személyiségjegyekkel dobálózol, gondoskodj arról, hogy a tapasztalataid között szereplő adatok alá is támasszák azt, amit magadról állítasz.

Kommunikációs készség: egy valóban fontos elvárás

Ha van olyan készség, amely kivétel nélkül minden munkakörben előnyt jelent, az a kommunikációs készség. Ha egy cégnek két egyformán jó szakember közül kell választania, gyakorlatilag mindig arra fog esni a választásuk, aki jobban képes kommunikálni, együtt dolgozni és kifejezni magát.

Ezzel természetesen a munkakeresők legnagyobb része tisztában van: ezért lehet, hogy alig találni önéletrajzot ezen buzzword említése nélkül. Ez viszont önmagában még nem mond sokat: ha tényleg jó benyomást szeretnél kelteni, említs meg legalább 2-3 olyan feladatot a múltadból, amelyek teljesítéséhez szükséged volt a jó kommunikációs készségeidre.

Hangsúlyozd ki a tapasztalataid leírásában azokat az élményeket, amikor emberekkel beszéltél, tárgyaltál, dolgoztál együtt és eredményesen sikerült fellépned. Ez bolti eladóként vagy ügyfélszolgálatosként épp olyan fontos, mint egy szoftverfejlesztő csapat tagjaként.

Next level: így néz ki egy szakmai önéletrajz

új önéletrajz írása

A szakmai önéletrajz abban különbözik, hogy ez inkább a szakmai múltadra, kompetenciáidra helyezi a hangsúlyt. Részletesebb, alaposabb és nagyobb szerep jut benne a konkrét pozícióhoz releváns tapasztalatoknak.

Nagyobb elánnal kell bizonyítanod a szakmai tudásod, cserébe viszont az állás szempontjából kevésbé lényeges infókat minimalizálhatod.

Írd le a szokottnál részletesebben, hogy a korábbi munkaadódnál milyen sikereket értél el, milyen projektekben vettél részt, ezen kívül a többi egységnél szorítkozhatsz az alapadatokra.

Elkészítése a sima CV-nél nagyobb energiát vesz igénybe, ezért általában a hirdetésben külön szokták kérni. Összeállításakor jó, ha alaposan utánanézel a megcélzott cégnek és direkt az igényeikhez igazítod, hogy mit emelsz ki a múltadból. Előny, ha referenciaként a korábbi felettesed elérhetőségét is megadod, hogy ha kíváncsiak, telefonon érdeklődhessenek utánad.

5 önéletrajz hiba, amit mindenképp kerülj el

Lezárásképp vegyük át, mik azok az alaphibák, amelyekkel nagyon könnyen leírhatod magad, akárhova is jelentkezel.

  • Közhelyek tartalom nélkül.

Ha állítasz valamit magadról, támaszd is alá példákkal: hagyd, hogy a klisék helyett a konkrét példák beszéljenek.

  •  Nyelvtani hibák, elgépelések.

A munkaadók talán minden más hibánál kevésbé nézik el, ha egy jelentkező már a bemutatkozásnál hanyag, formailag igénytelen benyomást kelt.

  •  Éveken keresztül változatlan önéletrajz.

Egy 10 évvel ezelőtti fotó vagy az elmúlt évek munkatapasztalatainak kifelejtése azt tükrözi, hogy nem vagy precíz és igyekvő. Legyen mindig naprakész a bemutatkozásod!

  • Túlzott szakmázás.

A szakkifejezések halmozása általában visszatetszést kelt, főleg, hogy a bemutatkozásod általában egy ezeket nem feltétlenül ismerő HR-es fogja elolvasni. Ezeket tartogasd a szakmai interjúra!

  • Füllentés, ködösítés.

Ha olyan dolgokat állítasz magadról, amelyek nem igazak, vagy homályoskodással megpróbálsz a valóságnál többet sejtetni, könnyen át fognak rajtad látni.

A tökéletes önéletrajz fotó kiválasztása: mire figyelj?

Az önéletrajzhoz csatolt fénykép itthon a legtöbb helyen még elvárás, sőt, általában még akkor is előny, ha a hirdetésben nem szerepel a követelmények között. Az ilyen kép természetesen más műfaj, mint a közösségi profilkép vagy a partifotó és nem is cserélhető fel velük. A legfontosabb szempont itt a professzionális megjelenés.

Fotózd, vagy fotóztasd magad semleges háttér előtt, elegáns ruhában, visszafogott mosollyal. Nagyon nem mindegy, hogy ez a kép hogyan sikerül, ezért azt javasoljuk, bízz meg profi fotóst a feladattal. De a szerencsétlenül sikerült képnél még egy fotó nélkül beküldött önéletrajz is jobb benyomást kelt.

A motivációs levél írása… egyáltalán időszerű még a felvetés?

önéletrajz írás tippek

A motivációs levél gyakorlatát napjainkban egyre többen tartják feleslegesnek, sokan viszont továbbra is ragaszkodnak hozzá. Ha úgy alakul, hogy ilyet kell írnod, ugyanazokat a szabályokat kell észben tartanod, mint az önéletrajz összeállításakor.

A lényegi információk két fontos részre oszlanak:

  • Saját releváns tudásod, képességeid bemutatása

Nézd meg alaposan, hogy a hirdetésben milyen elvárások szerepelnek, és írj le magadról mindent, ami ebbe a képbe beleillik: legyen szó a korábbi munkáidról vagy általános emberi kvalitásaidról. Bizonyítsd őket konkrét példákkal!

  • Mi tetszik az állásban?

Itt egy kicsit hízelegned kell a cégnek és meg kell indokolnod, miért lenne jó neked a pozíció, akár emberileg, akár szakmailag.

A tömörség itt is fontos. Egy oldalnál semmiképp se írj többet, de a legjobb, ha már fél oldalban el tudod mondani, ami szükséges.

Galambposta, füstjel, bekapcsolt mobiltelefonok: készülj a visszajelzések fogadására!

Minden megvan? Leellenőrzött, releváns CV friss adatokkal, motivációs levél, átnézett e-mail? Akkor nyomj a Küldés gombra és innentől tartsd bekapcsolva a mobilodat! :)

Ha pedig még nincs meg a tökéletes állásod, akkor segítünk: regisztrálj az atlaszmunkak.hu állásportálon és válogass a lehetőségek között perceken belül. Sok sikert kívánunk a munkakereséshez!

Főállású munka