Regisztráció
Flag of HU

Elfogadom az ATLASZ Iskolaszövetkezet adatkezelési szabályzatát és hozzájárulok, hogy munkakeresés céljából kezeljék az adataimat*

Bejelentkezés
Partner Bejelentkezés
Atlasz
munkák

Szakmai gyakorlat gyorsan, egyszerűen

Közeleg a diploma, de még nincs meg a kötelező szakmai gyakorlatod? Nem hívnak vissza? Olvasd el összefoglalónkat, hogy mire érdemes figyelned gyakorlati helyed keresése közben.

Katt a részletekért!

A bruttó az új nettó? De mikor jár?

A bruttó az új nettó? De mikor jár?

Katt a részletekért!

KFC| PIZZAHUT| STARBUCKS

Uncsi a nyár? Gyűjtenél valami szuper cuccra, alkalomra? Szeretnél tapasztalatot és élményeket szerezni vezető márkáknál?

Katt a részletekért!

A bruttó az új nettó? De mikor jár?

A bruttó az új nettó? De mikor jár?

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényt a jogalkotó kiegészítette egy új 29/F. §-al, melynek értelmében az új adóalap-kedvezményt 2022. január 1. napjától vehetik igénybe a 25 év alatti fiatalok. Nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a törvényben meghatározott összevont adóalapba tartozó jövedelmeik után a kedvezmény havi összegéig.

Ennek maximumát a KSH által közzétett, teljes munkaidőben foglalkoztatottak, tárgyévet megelőző év, július hónapjára meghatározott bruttó átalagkeresete alapján kell meghatározni. Ez jelenleg 433 700 forint. Tehát minden 25 év alatti fiatalt megillet a kedvezmény, de legfeljebb az átlagkereset mértékéig, amely ezen túl mutat, arra nem érvényesül az szja mentesség. Az új szabályozás nem nyújt korlátlan adómenteséget. A kedvezmény azokra a hónapokra jár, amelyekben a fiatal a 25. életévét még nem töltötte be. A kedvezmény abban a hónapban érvényesíthető utoljára, amelyben a fiatal betölti a 25. életévét. A kedvezmény első alkalommal a 2022-ben megszerzett jövedelmekre vehető igénybe.

Az új szabályt munkaviszonyból származó jövedelem esetében:

• a 2021. december 31-ét követő időszakra elszámolt,

• a 2022. évet megelőző évre vonatkozó, de 2022. január 10-ét követően kifizetett bevétel adókötelezettségére, egyéb esetben pedig a 2021. december 31-ét követően megszerzett bevétel adókötelezettségére kell először alkalmazni.

A kedvezmény érvényesítését nem kell kérni, a munkáltató a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi, kivéve, ha a fiatal nyilatkozatban kéri a kedvezmény részleges vagy teljes mellőzését. Az iskolaszövetkezet tagjaként végzett munka 2022-től akár teljes adó- és járulékmentességet élvezhet, mivel az eddigi járulék- és szocho-mentesség mellett a kedvezmény maximumáig szja-mentessé is válik. Ez azt jelenti, hogy a bruttó fizetés azonos lehet a nettó fizetéssel.